Među ostacima egipatskog zrakoplova EgyptAira koji se u četvrtak srušio u Sredozemno more “egipatske vlasti su pronašle dio tijela, jednu ili više putnih torbi i dva avionska sjedala”, izvijestio je u petak grčki ministar obrane Panos Kamenos.

 

Na kratkoj konferenciji za novinare ministar je rekao da je informacije dobio od egipatskih vlasti čije spasilačke i vojne snage zajedno s grčkima tragaju za ostacima zrakoplova koji se srušio u četvrtak sa 66 putnika i članova posade na potezu između Krete i egipatske obale.

Egipatska vojska ranije je objavila da su njihovi zrakoplovi i brodovi otkrili osobne stvari putnika i dijelove olupine 290 kilometara sjeverno od Aleksandrije.

Ostaci Airbusa A320 tvrtke EgyptAir na letu Pariz-Kairo otkriveni su nešto južnije od mjesta na kojemu se, kako se pretpostavlja, srušio zrakoplov. Grčke vlasti pretpostavljaju da se to dogodilo oko 130 nautičkih milja od otoka Karpatosa, rekao je Kammenos.

“Potraga se nastavlja. Čini se da su egipatski zrakoplovi lokalizirali još ostataka u drugoj zoni, no zasad nemamo nikakvu službenu potvrdu da je riječ o olupini zrakoplova EgyptAira”, kazao je.

Kamenos je kazao i da Grčka ne može špekulirati o razlozima zbog kojih se zrakoplov srušio. Ponovio je da su grčki radari uočili oštre zaokrete na njegovoj putanji a da je on potom nestao s radara.

Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault izjavio je nešto ranije u petak na tv postaji France 2 da nema “apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima” avionske nesreće EgyptAira za koju su egipatske vlasti iznijele mogućnost terorističkog čina.

Iako je egipatski ministar civilnog zrakoplovstva ocijenio u četvrtak kako je “veća vjerojatnost” da se radi o terorističkom napadu nego o tehničkom kvaru, Ayrault je ponovno pozvao na oprez.

Pomoć u potrazi za zrakoplovom ponudio je u petak i američki državni tajnik John Kerry svom egipatskom kolegi Samehu Šukriju.

Kerry je Šukriju izrazio sućut zbog izgubljenih života, te obećao ostati u kontaktu tijekom istrage, kaže se u priopćenju State Departmenta.

Zrakoplov Airbus A320 tvrtke EgyptAir na letu Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade nestao je s radara u četvrtak rano ujutro pri prijelazu iz grčkog u egipatski zračni prostor.

Komentiraj