Polovici zastupnika koji će 3. prosinca, kada se po prvi put sastaje novi, osmi saziv Hrvatskog sabora, sjesti u zastupničke klupe to će biti prvo parlamentarno iskustvo.

 Od 151 izabranog zastupnika po prvi put je izabrano njih 76, dok prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 zastupnika, pokazuje saborska analiza.

Zastupnici osmog saziva u prosjeku su stari kao i zastupnici u prethodna dva saziva, imaju prosječno 49 godina, zastupnice su godinu mlađe, imaju 48 godina.

Samo troje zastupnika mlađe je od 30 godina.

Najmlađa zastupnica je Marija Puh (30) iz koalicije Hrvatska raste, a najmlađi zastupnik je Ivan Sinčić (25) iz Živog zida.

Sedmero zastupnika je starije od 65 godina.

Najstarija zastupnica je Marija Ilić (70) iz koalicije Hrvatska raste, a najstariji zastupnik je HDZ-ov Miroslav Tuđman (69).

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca.

Komentiraj

FOTO:PAtrik Macek / Pixell
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.