Više od 11 milijuna dolara plaćeno je sirijskoj al Kaidi za oslobađanje triju španjolskih novinara, objavili su u ponedjeljak turski provladini mediji.

Za svakog novinara uplaćeno je 3,7 milijuna dolara, stoji u izvještaju dnevnog lista Yeni Safak kojeg prenosi i internetska stranica turske vlade.

Španjolska vlada zatražila je pomoć Turske i Katara u pregovorima, no Turska nije komunicirala direktno s al Kaidinim sirijskim krilom al Nusrom, izvještava turski list.

Madrid je zahvalio objema državama na njihovoj pomoći nakon što su se trojica novinara, Antonio Papliega, Jose Manuel Lopez i Angel Sastr, ranije ovog mjeseca vratili u Španjolsku.

Novinari su nestali u srpnju 2015. godine u pobunjenički kontroliranom Alepu nakon što su u Siriju ušli iz Turske, koja snažno podupire sirijsku oporbu koja se bori protiv predsjednika Bašara al-Asada. Otela su ih trojica naoružanih muškaraca a, po vladinim izvorima, čitavo su ih vrijeme držali pripadnici al Nusre.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.