Završen je program razminiranja na području pogođenom poplavama, kojim su u Osječko-baranjskoj županiji razminirana 4,3 četvorna kilometra u općinama Jagodnjaku, Dardi i Petrijevcima, vrijedan 29,98 milijuna kuna, istaknuto je u petak na završnoj konferenciji tog projekta u Osijeku.

Projekt je s 24,93 milijuna kuna, ili 85 posto, financiran novcem Europske unije u sklopu programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucije za 2011. godinu, a ostalo iz državnog proračuna.

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec istaknuo je kako je to osam posto od 61,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u toj županiji koje se proteže na 14 gradova i općina. Dodao je kako je ove godine za razminiranje u Hrvatskoj osigurano ukupno 509 milijuna kuna, od čega 63 posto iz EU fondova.

Istaknuo je kako ove i sljedeće godine planiraju najvažnije operacije razminiranja u Osječko-baranjskoj županiji te da je u pripremi projekt koji bi obuhvatio gotovo pola minski sumnjivog područja u toj županiji, a raspisali su i natječaj o prekograničnoj suradnji kojim bi riješili 1,5 četvornih kilometara.

Jakopec je istaknuo kako realizacija tog projekta pridonosi i poboljšanju gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivom razvoju ruralnih područja i ekonomije.

U Hrvatskoj je još više od 450 četvornih kilometara minski sumnjivog područja na kojem je, po podatcima HCR-a, 44 tisuće protupješačkih i protuoklopnih mina u devet hrvatskih županija, to jest 68 gradova i općina. Od 1998. godine do danas Europska unija je u sklopu svojih programa pomogla proces razminiranja u Hrvatskoj s 35 milijuna eura te i dalje pomaže novcem iz pretpristupnih i ESI fondova.

Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin rekao je kako završeni projekt razminiranja mnogo znači za sigurnost stanovnika te da je to jedan od najboljih mogućih primjera korištenja novca iz EU fondova. Na novinarsko pitanje kad će Osječko-baranjska županija biti razminirana odgovorio je da je krajnja godina 2019. , ali cilj je da to bude što prije.

Komentiraj