Osamdeset i jedna zemlja kandidirala je svoja ostvarenja za najbolji strani film na 88. dodjeli Oscara, objavila je u četvrtak američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Popis zemalja koje su kandidirale svoje filmove uključuje ranije višekratne dobitnike poput Francuske, Italije i Španjolske, ali i one koje se pojavljuju prvi puta kao što je Paragvaj.

 Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je za hrvatskog predstavnika za nagradu Oscar, film “Zvizdan” Dalibora Matanića.

 Hrvatsko-srpsko-slovensko-crnogorska koprodukcija, film “Ti mene nosiš”, nastao prema scenariju i u režiji Ivone Juka, crnogorski je kandidat, a bosanskohercegovački adut je “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, koprodukcija BiH, Hrvatske i Slovenije.

  Osamdeset i osma ceremonija dodjele Oscara bit će održana 28. veljače sljedeće godine, a nominacije će biti objavljene 14. siječnja.

Prošle je godine nagradu za najbolji strani film dobila “Ida” Poljaka Pawela Pawlikowskog.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.