– Rizik od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute uvijek postoji, ali nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković u subotu po povratku sa sastanka s čelnicima Njemačke, Slovenije, Austrije i Bugarske kod Berlina, dodavši kako je svima u interesu da se provede ključni sporazum s Turskom o izbjeglicama.

“Uvijek postoji rizik od otvaranja balkanske rute, no nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna”, istaknuo je premijer na konferenciji za medije u zagrebačkoj zračnoj luci.

Sastanak je imao četiri teme, a glavna je bila o migraciji i izbjeglicama u okviru koje se razgovaralo o sporazumu Europske unije i Turske “kao ključu stabilnosti čija je provedba svima u interesu”, kazao je Orešković.

“Imali smo jedan vrlo uspješan neformalan sastanak, a prije njega sam imao priliku u četiri oka razgovarati s austrijskim kancelarom Christianom Kernom s kojim sam razmijenio mišljenja o regiji”, rekao je Orešković o konzultacijama na kojima su, uz njih, sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel,  slovenski premijer Miro Cerar, te bugarski premijer Bojko Borisov.

Druga tema sastanka bila je digitalizacija, odnosno strateška inicijativa za Europu, te načini ujedinjenja državnih mreža, kazao je Orešković.

Razgovaralo se i o ekonomiji i tu svaka država ima drugačiju situaciju, rekao je on dodavši kako želi iskoristiti priliku da kaže “da je Hrvatska krenula te da su svi indikatori pozitivni”.

“BDP raste, deficit, dug i nezaposlenost padaju, što je vrlo pozitivno”, rekao je hrvatski premijer.

Posljednja tema neformalnog sastanka bila je unutarnja i vanjska sigurnost, te načini suradnje za sprječavanje terorizma, istaknuo je Orešković, te najavio još jedan neformalan sastanak uoči summita EU-a u Bratislavi.

“Mislim da je svima jasno da su ove današnje diskusije bile neformalne. Stajališta i pozicije oko toga nisu nove, a ako i budu, onda ću se konzultirati s predsjednicom i svima onima koji trebaju znati stajališta Hrvatske”, rekao je Orešković o kritikama zbog nedostatka konzultacija uoči susreta u Berlinu te je najavio i susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović idućeg tjedna na kojoj će je izvijestit o temama današnjeg razgovora.

“Ukoliko bude novih bitnih tema, neću ja sam odlučivati o hrvatskoj poziciji, nego ću se konzultirati s predsjednicom, s Vijećem za nacionalnu sigurnost, te s ministrima”, zaključio je hrvatski premijer.

Komentiraj

PREKOfah
Podijeli objavu
Prethodni članakMjerama EU-a stvaraju se veće razlike među siromašnima i bogatima
Sljedeći članakMarko Rog potpisao za Napoli
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.