Hrvatski premijer Tihomir Orešković ocijenio je u petak odličnim sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica te istaknuo kako je dogovoreno da će se pokrenuti Gospodarsko socijalno vijeće i stvoriti platforma za dijalog.

 “Razmotrili smo stanje u hrvatskom gospodarstvu pri čemu je ministar financija Zdravko Marić prezentirao brojčane pokazatelje i imali smo otvorenu diskusiju. Iskoristio sam priliku da prezentiram naše programe i na koji način ćemo smanjiti dug, no u fokusu je bilo kako povećati standard svih građana”, rekao je Orešković novinarima.

Orešković je naveo kako je Europska komisija dala nove podatke i rekao kako smatra da je smjer dobar.

“Treba povećati BDP, smanjiti dug i deficit”, istaknuo je te naglasio da sada treba vidjeti kako povećati investicije te stimulirati male i srednje poduzetnike.

Poručio je kako će sa sindikatima imati otvoren dijalog te da su vlada i sindikati partneri . “Oni su nam partneri i to je bila glavna tema – da ćemo zajednički rješavati pitanja i ići naprijed”, rekao je premijer.

Upitan o 6-postotnom povećanju osnovica za plaće u državnim i javnim službama, Orešković je odgovorio kako je to na stolu i da će o tome razgovarati, ali i dodao kako je bitno da svi imaju jasnu sliku o tome u kakvoj smo situaciji i da treba rješavati izazove.

Premijer Orešković u petak je u Banskim dvorima prvi put razgovarao s čelnicima četiriju sindikalnih središnjiica, koji su nakon sastanka također izrazili zadovoljstvo otvaranjem konstruktivnog dijaloga o rješavanju brojnih problema, što s prethodnom Vladom nisu imali.

Novianri su se zanimali hoće li smijeniti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)  Dragana Lozančića, na što je Orešković odgovorio da će, zajedno s predsjednicom Republike, odlučiti kad je pravo vrijeme za promjene u vezi ravnatelja SOA-e. U međuvremenu je iz Ureda predsjednice Republike stiglo priopćenje da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala odluku o Lozančićevu razrješenju “zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu”. Predsjednica je potpisala i odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića “radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a” te su obje odluke o razrješenjima upućene u Vladu RH.

Orešković je, na pitanje novinara o novom ministru branitelja, odgovorio da će se ta pozicija popuniti “u što kraćem roku” te dodao da bi to moglo biti idući tjedan.

Novinare je zanimalo i što je s obećanjem o naknadi od tisuću eura za svako novorođenče. Premijer Orešković je rekao da će do kraja ožujka biti poznat proračun, a da je prošlog tjedna na temu proračuna već održao sastanak s ministrima.

“Trebamo vidjeti kako racionalizirati proračun, negdje ćemo ga povećati, a negdje smanjiti. Proračun će biti ključan za provedbu reformi”, rekao je Orešković, a kad je riječ o smanjenju broja županija ustvrdio je kako treba podići efikasnost javne uprave. “Sve opcije su na stolu”, zaključio je premijer.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.