Predsjednik Vlade Tihomir Orešković najavio je u ponedjeljak da će sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom danas razgovarati o uklanjanju žice s hrvatsko-slovenske granice.

“Danas ću se čuti s premijerom (Cerarom). Znate moj stav iznesen na prvom sastanku u Ljubljani, kada je Hrvatska dala podršku Cerarovoj inicijativi da se na makendonsko-grčku granicu upute policije Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Danas se vidi rezultat, jer balkanska ruta u principu ne postoji”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Orešković novinarima nakon obilaska pogona tvrtke Rimac Automobili u Svetoj Nedjelji.

Dodao je kako je “uvjeren da se nakon dogovora s Turskom, može početi rješavati i žica na hrvatsko-slovenskoj granici.”

“Vrijeme je za promjene. S naše strane, mogu reći da su odnosi Slovenije i Hrvatske odlični, i da smo pokazali kako možemo zajedno raditi na rješavanju zajedničkih problema”, rekao je Orešković.

Sa sindikatima naći zajedničku soluciju

U kontekstu današnjeg početka pregovora Vlade sa sindikatima javnih i državnih službi, premijer Orešković je, na upit boji li se da bi sindikati mogli sudskim putem pokušati ostvariti zahtjeve za povećanjem plaća, odgovorio da je sindikatima već na prvom susretu rekao kako je jasno da je situacija teška i da su Vlada i sindikati partneri koji zajedno trebaju pronaći rješenje.

“Ova godina je teška, imamo pregovore i naći ćemo zajedničku soluciju. To je kao brak. Nije nikada fifty-fifty, nego treba razumjeti da možda sada trebamo malo stegnuti, ali cilj nam je podizanje plaća i standarda za sve građane”, naglasio je predsjednik Vlade.

Također je rekao da ne očekuje probleme u prihvaćanju proračuna u Hrvatskom saboru.

Na upit vezano za razrješnje ravnatelja SOA-a Dragana Lozančića i imenovanje novog ravnatelja, predsjednik Vlade rekao je da će se danas, ovaj tjedan susresti s predsjednicom Republike i predložiti kandidata, kako bi se riješilo to pitanje. “Nadam se da ćemo ovaj tjedan i to pitanje riješiti”, zaključio je Orešković.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.