Mandatar Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na Pantovčaku da su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović partneri vezano uz jačanje hrvatskog gospodarstva, potvrdivši kako u njemački Kitzbuehel ide investitorima predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga.

 “Glavna tema ragovora bila je gospodarstvo. Predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi gospodarstva i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana”, rekao je Orešković novinarima nakon što ga je primila hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović tom mu je prilikom predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta “Zaposlimo Hrvatsku”, koji je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Orešković je, nakon razgovora s predsjednicom koji je trajao oko sat vremena, otputovao u Kitzbuehel na zatvoreni skup predstavnika investitora, banaka i analitičara u organizaciji Unicredita, a s njima će sutra, kako je rekao novinarima, razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a.

“Ti su investitori naši partneri i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitoroima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti te kroz godinu, dvije pokrenuti rast”, rekao je Orešković novinarima.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.