U Hrvatskoj se neće smanjivati prava radnika i socijalna prava, a tečaj švicarskog franka ostat će i dalje zamrznut, najavio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković razgovoru za HTV i Novu TV.

Namjerava se što prije susresti sa sindikatima koje smatra bitnim partnerima za provođenje reformi, a prve cilj mu je smanjenje javnog duga.

“U fokusu je javni dug i 500 milijuna eura koje trebam pronaći i koji treba izvući iz mrtvog kapitala. MMF dolazi u srijedu pa nam je bitno poslati poruke da je vlada spremna provesti reforme i naći sredstva gdje možemo smanjiti dug, a onda kroz druge reforme i investicije aktivirati 500 milijuna eura da možemo pomoći male i srednje poduzetnike”, izjavio je premijer.

MMF-u će, kaže, prezentirati plan koji je iznio Saboru na sjednici na kojoj je potvrđen za premijera. “Svi investitori sada gledaju u Hrvatsku, što se kod nas događa i počeli su kupovati obveznice. Smanjen je spread, što je prvi znak da se počelo događati nešto pozitivno”, rekao je Orešković.

Govoreći o preporukama IFO instituta, koji je predvidio deprecijaciju kune od 13 posto kroz sedam do 13 godina, premijer je kazao kako osobno nije za rušenje tečaja. Uvjeren je da prvo treba pokušati kroz druge mehanizme podići konkurentnost gospodarstva i pospješiti izvoz.

Orešković je poručio kako se građani zaduženi u švicarskom franku ne trebaju bojati te kako će fiksirani tečaj ostati na snazi. Najavio je kako će o problemu sa “švicarcima” razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem te da će sagledati i pravosudne aspekte i donijeti nabolje rješenje.

Kad je riječ o smanjenju opće stope PDV-a, Orešković je naveo kako je riječ o trećoj po visini stopi u Europi, možda i u svijetu. Kazao je, međutim, da se o smanjenju stope PDV-a ne može razmišljati dok je udio sive ekonomije visok, ali da bi se, nakon dvije do tri godine, kada se taj udio smanji, moglo početi razmišljati o smanjenju opće stope.

Potvrdio je namjeru uvođenja poreza na nekretnine, ali i naglasio kako će se taj porez odnositi prije svega na nekretnine koje nisu u funkciji te kako se nekretnine u kojima ljudi žive neće oporezovati.
Što se tiče hrvatske migrantske politike, Orešković ističe kako je Hrvatska je tranzitna zemlja i ostat ćemo spremni pomagati svima koji dolaze s Bliskog istoka i idu u prema Njemačkoj i drugim zemljama EU. Ukoliko se njihova politika prema migrantima promijeni, onda će i Hrvatska morati promijeniti svoju politiku radi zaštite hrvatskih interesa, kazao je.

Trebamo se fokusirati na budućnost, a ne na prošlost

Orešković ne misli da će mu nedostatak političkog iskustva predstavljati problem i kaže kako mu to može biti i prednost. “Rekao bih da je to na jedan način plus. Čuli ste u Hrvatskom saboru – nisam opterećen s prošlosti i političkim temama te ideologijama. Iskoristit ću svoje partnere i savjetnike kada će mi faliti političkog iskustvo, ali fokusiran sam na ciljeve i politički dio me neće kočiti”.

Na tvrdnje svog prethodnika Zorana Milanovića da je Orešković “slučajni premijer”, novi premijer odgovara kako su građani dali glas za novi saziv Sabora koji ga je potvrdio za premijera te kako je sve u skladu s hrvatskim Ustavom i zakonom.

Upitan uči li hrvatski jezik te je li mu bilo teško pratiti saborsku raspravu odgovara kako mu je dio rasprave bilo teško pratiti, ali ne zbog jezika nego zbog tema – komunista i ustaša.

“Trebamo se fokusirati na budućnost, a ne na prošlost. Dobro sam razumio raspravu, a na kraju sam u svojem govoru poslao jasne poruke”, rekao je Orešković i proučio kako će poraditi na tome da poboljša hrvatski.

Najavio je da će kao i ministar branitelja Mijo Crnoja dati blagosloviti svoj ured u Vladi . “Dok sam radio u Tevi često sam bio u Izraelu, gdje postoji prekrasna tradicija da se blagoslovi svaki novi ured koji se otvara. I ovo je prekrasna kršćanska tradicija”, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.