Hrvatska ima kvalitetne poljoprivredne proizvode, ali morala bi povećati njihovu količinu, rekao je u srijedu premijer Tihomir Orešković nakon sastanka s predstavnicima zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

“Razgovarali smo kako stimulirati poljoprivredu u Slavoniji, Lici i drugim krajevima zemlje te podići količinu proizvoda. Kvalitetu imamo, ali trebamo podići količinu”, istaknuo je Orešković novinarima nakon sastanka.

Osim premijera Oreškovića, na sastanku su bili ministri turizma i poljoprivrede Anton Kliman i Davor Romić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek te dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić.
Orešković je rekao da su razgovarali i o mogućnostima povećanja produktivnosti u poljoprivredi i konkurentnosti, pri čemu je istaknuo važnost sinergije poljoprivrede i turizma.

Ističući kako odlično surađuju s ministarstvom turizma, ministar poljoprivrede Davor Romić je rekao da su s tim ministarstvom “krenuli u pilot-projekt” kako bi u nekoliko ozbiljnih turističkih lanaca turistima ponudili ‘hrvatski doručak’ s autohtonim hrvatskim proizvodima.

“Za taj pilot-projekt odabrane su četiri lokacije. Pri tome ćemo testirati problem vezan uz količinu proizvoda jer sada nemamo dovoljnu količinu proizvoda s kojima bismo mogli opskrbiti veći broj turističkih lanaca”, dodao je.

Ministar Kliman najavio je da se potpisivanje ugovora očekuje za nekoliko dana. Ističući kako su danas sigurnost i izvrsnost glavne riječi u turizmu, Kliman je rekao da naša zemlja s količinama poljoprivrednih proizvoda nikada neće moći konkurirati velikim svjetskim proizvođačima, ali može konkurirati izvrsnošću proizvoda.

“Izvrsnost se može odlično uklopiti u hrvatski turistički proizvod koji tome i teži”, poručio je. Podsjetio je kako je naša zemlja u hotelskom smještaju uspjela doći na četiri i pet zvjezdica te je dodao kako žele poboljšati izvrsnost naših kampova, najprije donošenjem Zakona o turističkom zemljištu. Osim toga, njegovo ministarstvo radi na projektu kako bi se i privatni smještaj digao na razinu izvrsnosti.

“Sve to, uz sve projekte i načine proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, možemo zaokružiti u integralni hrvatski proizvod – izvrsni hrvatski turistički proizvod”, istaknuo je Kliman.
Dekan Grgić zauzeo se za sustavnu potporu selu, što se ne može dobiti samo od jednog ministarstva, nego od Vlade i nekoliko ministarstava. Dodao je da su na sastanku otvorili neka pitanja i ponudili rješenja te su Vladi ponudili pomoć u njihovu rješavanju.

Komentiraj