Balkanska migrantska ruta zatvorena je bez ikakvih napetosti i danas smo na nuli što je pozitivno za Hrvatsku i regiju i humanije za izbjeglice, rekao je premijer Tihomir Orešković u srijedu kada su zemlje na toj ruti počele provoditi pooštrene mjere sukladno dogovoru iz Bruxellesa.

Slovenija je aktivirala schengenska pravila, što znači da osoba koja ne traži azil neće proći kroz Sloveniju, što je stvorilo domino efekt od Hrvatske preko Srbije do Makedonije, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Zagrebu.

“Danas smo na nuli”, naglasio je o broju migranata u prolasku kroz Hrvatsku i poručio “To je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede”.

Takozvana balkanska migrantska ruta preko koje je proteklih mjeseci u Europu ušlo više od milijun migranata zatvorena je od ponoći, a zemlje na njoj će propuštati samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.

“Sve se to dogodilo bez ikakvih tenzija”, izazova, zahvaljujući super suradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute, rekao je Orešković.

Istaknuo je da mu je bilo drago čuti u Bruxellesu od slovenskog premijera Mire Cerara da je prepoznata dobra suradnja. Podsjetio je da su na summitu u Bruxellesu u ponedjeljak Austrija, Slovenija i Hrvatska predložile izjavu da je “balkanska ruta zatvorena” no iako je ona ublažena i zamijenjena formulacijom “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada je završen”, Orešković drži da je cilj ispunjen jer je poruka iz Bruxellesa bila jasna.

Nama je važno da “ilegalni migranti više neće prolaziti tom rutom”, rekao je Orešković i dodao da je to poruka koja će utjecati da se smanji broj izbjeglica u Grčkoj.

Novinari su inzistirali na mogućim scenarijima u kojima migranti probijaju granice, pronalaze nove putove i događaju se nove ljudske tragedije poginulih u tom pokušaju na što je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je zajedno s premijerom sudjelovao na tiskovnoj konferenciji, rekao je da je taj problem predviđen.

“I takvi scenariji su predviđeni i mi smo predvidjeli određene snage koje će to odrađivati”, rekao je Orepić i ocijenio da je novi pristup “iako tako ne izgleda”, zapravo “humaniji” od krijumčarenja ljudi.

S time se suglasio i Orešković i ocijenio ako će EU i NATO uz pomoć Turske uništiti model krijumčarenja ljudi, onda će se time pomoći tim ljudima.

Na pitanje o sudbini 30.000 izbjeglica u Grčkoj među kojima su brojne žene s djecom, rekli su da će EU pomoći Makedoniji i Grčkoj.

Po riječima Orepića, Hrvatska je dio ukupnog rješenja, a ono što se događa u Makedoniji je uistinu moguć realan problem koji će se rješavati s vremenom.

“Suština je držati čvrsto granicu, granični režim koji će se provoditi, govorim o redovitom graničnom prijelazu, a na sve eventualne izvanredne okolnosti su spremne snage da reagiraju”, rekao je Orepić.

Turska je spremna preuzeti golemu odgovornost da se dio tih izbjeglica vrati u Tursku, a drugi dio se raspodijeli sukladno dogovoru s EU, rekao je Orešković.

Upitan da komentira informaciju kako bi se Hrvatskoj mogla dogoditi ‘Lampedusa’, u smislu da se izbjeglice počnu iskrcavati na hrvatskim otocima poput Korčule, Orepić je odgovorio da za to nema nikakve osnove.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.