NACIONAL EKSKLUZIVNO donosi sadržaj e-maila kojim je Joško Dorić, pomoćnik Vlahe Orepića, tražio da se u tvrtki kćeri AKD-a zaposli Tomislav Filipović, čija se jedna od tvrtki bavi sličnom djelatnošću

“Poštovana Anita, u prilogu je životopis čovjeka koji bi mogao biti zainteresiran za razgovor. Čovjeka osobno uopće ne poznajem. Profil se možda ne uklapa sasvim u ono što se traži, ali možda tijekom razgovora ispadne kao valjan kandidat. Navodno je zainteresiran za razgovor. Lp, Joško.”

Sadržaj je to e-maila koji je Joško Dorić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, početkom ožujka uputio tadašnjoj ravnateljici Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Aniti Perković Škalić, (koju je ministar u međuvremenu razriješio dužnosti zbog, navodno, sporne velike stavke otpremnine u aneksu njezina ugovora o radu). Čovjek za kojeg je pomoćnik ministra “urgirao” i njegov životopis poslao u prilogu e-maila, iako tvrdi da ga ne poznaje, je Tomislav Filipović koji je ubrzo potom, 1. travnja ove godine, imenovan za člana uprave AKD Zaštite, tvrtke kćeri u vlasništvu AKD-a. Sadržaj i preslika e-maila dospjeli su ovih dana do redakcije Nacionala. Gotovo istodobno iz posve drugog izvora do redakcije je stigao i “non-paper” u kojem se također opisuje na koji je način Filipović zaposlen kao član uprave AKD Zaštite te se u tom papiru tvrdi da je to ključni dokaz iz kojeg se vidi “suština kadroviranja Mosta, bez obzira na sukob interesa i krajnje posljedice”. Naime, uz “non-paper” priložen je i životopis Tomislava Filipovića, ali i s njim povezana preslika iz Poslovne Hrvatske, portala specijaliziranog za registriranje djelatnosti poslovnih subjekata i povezivanje ključnih osoba tih subjekata. Sa stranica Poslovne Hrvatske, što se dodatno može provjeriti i na stranicama Sudskog registra, vidljivo je da je Tomislav Filipović istodobno jedini osnivač, vlasnik ili prokurist nekoliko privatnih tvrtki. Problem je u tome što taj vrlo bitan podatak Filipović nije uopće naveo u životopisu koji je, putem pomoćnika ministra Joška Dorića, dostavljen upravi AKD-a. Jedna od tih tvrtki, kojima je Filipović vlasnik, odnosno osnivač, jedini član i osoba ovlaštena za zastupanje je i tvrtka Imperium Continere koja se bavi poslovima povezanim s nekretninama. Konkretno, poslovanjem nekretninama, posredovanjem u prometu nekretnina i poslovima upravljanja i održavanja nekretnina. To možda ne bi bio problem da Tomislav Filipović za člana Uprave AKD Zaštite nije došao kao čovjek koji će provesti restrukturiranje te tvrtke, koja je u gubicima, na način da proda dio svojih nekretnina odnosno dva kata poslovnog prostora koje tvrtka ima u vlasništvu u Ciboninu tornju na Trgu Dražena Petrovića. AKD Zaštita na svojim je stranicama i službeno, još 22. ožujka, objavila Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu AKD Zaštite d.o.o. Predmet natječaja je prodaja nekretnina koje se nalaze u Sportsko poslovnom kompleksu Cibona u Zagrebu, Savska cesta – Tratinska ulica – Trg Dražena Petrovića, a upisane u z.k.ul. 3174 k.o. Grad Zagreb. Riječ je o poslovnim prostorima na 1. i na 3. katu Cibonina tornja ukupne površine približno 1200 četvornih metara te 10 parkirališnih mjesta.

ZA PREGOVORE OKO PRODAJE tog poslovnog prostora, kako tvrde Nacionalovi izvori, zadužen je upravo Tomislav Filipović koji je jedan od sastanaka radi prodaje nekretnina imao i s predstavnicima koncerna Agrokor čije se sjedište također nalazi u Ciboninu tornju, na Trgu Dražena Petrovića 3 u Zagrebu. Nacional je od uprave AKD-a i AKD Zaštite tražio provjeru te, kao i ostalih informacija, ali na navedeno konkretno pitanje nisu konkretno odgovorili. Samo su rekli da “neformalne sastanke i pronalaženje potencijalnih kupaca mogu voditi svi, jer je to i javno objavljeno na web stranici”. Tražili smo i objašnjenje je li uopće zakonito da član uprave bilo koje tvrtke u državnom vlasništvu istodobno ima nekoliko privatnih tvrtki, pogotovo ako se neka od tih tvrtki bavi povezanom djelatnošću. Jedna od tih tvrtki opterećena je, samo u jednoj stavci, hipotekom u iznosu od 35 milijuna kuna, o čemu Nacional posjeduje dokumentaciju, odnosno javno dostupan izvadak iz zemljišnih knjiga.

  • IAKO DORIĆ U E-MAILU bivšoj ravnateljici AKD-a piše da ne poznaje Filipovića čiji joj je životopis poslao, u MUP-u tvrde da je Filipović bio kandidat za člana Uprave u društvu gdje je Dorić bio predsjednik uprave

“Dakle, čovjek koji bi trebao provesti restrukturiranje AKD-a na svom vlastitom poduzeću ima hipoteku veću no što iznosi udio AKD-a u AKD Zaštiti odnosno veću no što iznosi cijeli dug AKD Zaštite prema PBZ-u”, objašnjava Nacionalov izvor. Iz AKD-a su Nacional uputili da odgovore potražimo kod Anite Perković Skalic, iako je riječ o bivšoj ravnateljici, te u upravi AKD Zaštite. No, oni nisu ništa odgovorili na pitanja oko privatnih tvrtki Tomislava Filipovića. Odgovor je, međutim, dao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odnosno Služba za odnose s javnošću MUP-a, ali samo u smislu kako on s tom činjenicom nije bio upoznat:

“GOSPODIN OREPIĆ JE UPOZNAT s činjenicom nužnosti konsolidacije AKD Zaštite, te je bio upoznat sa imenovanjem dodatnog člana Uprave. Nije bio upoznat sa činjenicom da se radi o upravo o gospodinu Tomislavu Filipoviću. Slijedom toga nije bio upoznat ni sa činjenicama da je vlasnik nekoliko tvrtki niti da ima hipoteke na istima… ukoliko su činjenice točne.”

Iz krugova bliskih AKD Zaštiti također doznajemo da su njihovi radnici, a zapošljavaju ih više od tisuću, zbog svih ovih poteza iznimno zabrinuti za svoja radna mjesta jer na temelju prvih poteza Tomislava Filipovića nisu uvjereni da on tvrtku vodi u smjeru koji bi garantirao povratak na pozitivno poslovanje.

No, u MUP-u tvrde drugačije:

“Postojeći poslovni model po kojem je matično društvo periodički odobravalo pozajmice društvu AKD Zaštita kako bi isto opstalo je neodrživ i ne smije se kao takav njegovati. Nužna je konsolidacija društva i racionalizacija poslovanja, a sve s ciljem opstojnosti Društva. To je isključiva zadaća g. Filipovića, te u tom smislu postoji jasan rezultat, a to je da je gubitak u poslovanju na 31.05. ove godine smanjen za 400.000 kuna (i sada iznosi oko 198.000 kuna) i poslovanje Društva se konsolidira.”

Na problem oko imenovanja Tomislava Filipovića prošlog su tjedna upozorili i iz SDP-a, ali vrlo usputno, dok su odgovarali na medijske napise o “aferi Costabella” odnosno o spornim računima za reprezentaciju, koje je objavio upravo Nacional, a neki od njih nastali su upravo za vrijeme boravka bivšeg premijera Zorana Milanovića i njegove obitelji u državnoj rezidenciji u Opatiji. Račune iz Costabelle prema ugovoru MUP-a i AKD-a podmirivao je AKD pa se tako ta tvrtka i našla u sjedištu zanimanja javnosti. U SDP-u tvrde da je Zoran Milanović sam snosio troškove hrane dok je boravio u vili Costabella, ali su ujedno optužili Most za curenje informacija i podataka iz MUP-a i AKD-a te su isto tako upozorili na neke druge nepravilnosti vezane uz poslovanje AKD-a. Kako su objavili Jutarnji list i Slobodna Dalmacija, pozivajući se na izvore iz SDP-a, ministar Orepić smijenio je nedavno upravu AKD-a te sada pritišću članove Nadzornog odbora da imenuju privremenu upravu kako bi mogao krenuti u novu sistematizaciju, iako to može napraviti samo Vlada. No, tehnička vlada takvim se pitanjima ne bi smjela baviti. “Izvori iz SDP-a napominju da je očita namjera da se dijelovi tvrtke, poput AKD Zaštite, prodaju, a da je za osobu koja to treba provesti izabran Tomislav Filipović koji je imenovan članom Uprave AKD Zaštite, te da je istodobno povezan sa sedam tvrtki od kojih se neke bave sličnim poslovima kojima bi se trebao baviti u AKD-u, a riječ je o prodaji nekretnina”, prenio je Jutarnji list riječi izvora iz SDP-a koje se poklapaju s informacijama koje su došle i do Nacionala. Ni MUP ni AKD ni AKD Zaštita nisu Nacionalu konkretno odgovorili na pitanje je li legitimno da je član Uprave državne tvrtke osoba koja u vlasništvu ima nekoliko privatnih tvrtki.

  • ‘MINISTAR OREPIĆ BIO JE UPOZNAT s imenovanjem dodatnog člana Uprave. Nije bio upoznat s činjenicom da se radi upravo o Filipoviću, da je on vlasnik nekoliko tvrtki niti da ima hipoteke…’

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, u SDP-u upozoravaju kako je nedavno smijenjena uprava Agencije za komercijalu djelatnost (AKD), koja brine o Costabelli, kako je smijenjena direktorica vraćena na nižu plaću i koeficijent, a u AKD-u imenovan prokurist s namjerom da radi poslove uprave, što je, tvrde, protuzakonito.

Zanimljivo je i da je bivša ravnateljica Anita Perković-Škalić smijenjena zbog, navodno, sporne stavke o otpremnini u njezinu ugovoru, koju je trebala dobiti ako prilikom otkazivanja ugovora o radu ne bi prihvatila drugo ponuđeno radno mjesto, u skladu s njezinim rangom i stručnom spremom. Prema ugovoru, bivša ravnateljica nakon stupanja na snagu odluke o opozivu s funkcije člana uprave sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu ima pravo na naknadu u visini prosječne plaće koju je ostvarila u zadnja tri mjeseca prije prestanka mandata, a idućih šest mjeseci pravo na pola tog iznosa. Taj ugovor najviše su problematizirali upravo u Mostu. No, Tomislav Filipović dobio je kao član Uprave AKD Zaštite gotovo identičan ugovor.

U ČLANKU 12. TOG UGOVORA, koji je Nacional dobio na uvid, stoji da će u slučaju otkazivanja Ugovora o radu odnosno opoziva Tomislava Filipovića s funkcije člana Uprave društva on imati pravo na ponudu drugog Ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima koji odgovoraju njegovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima ili isplatu otpremnine u iznosu od 6 (šest) mjesečnih plaća obračunatih prema plaći koja mu je isplaćena u mjesecu koji prethodi otkazu ovog Ugovora.

S druge strane, ministar Vlaho Orepić ukinuo je radno mjesto na koje se, po prestanku obavljanja dužnosti ravnateljice AKD-a, kao krovne tvrtke pod kojom se nalazi i AKD Zaštita, trebala vratiti Anita Perković-Škalić, a istovremeno je u javnost plasirana priča o njezinoj navodno velikoj otpremnini, iako je ona pristala prihvatiti nižerangirano radno mjesto te time nije ni ostvarila pravo na otpremninu.

“PRITOM NITKO NE SPOMINJE niti problematizira otpreminu u bruto iznosu od 350 tisuća kuna koju je dobio jedan donedavni djelatnik prilikom odlaska u mirovinu, zadužen upravo za tvrtke kćeri poput AKD Zaštite koja je u gubicima i gdje zaštitari rade za minimalne plaće”, tvrdi Nacionalov izvor.

Iz krugova bliskih bivšoj ravnateljici Nacional doznaje da ona cijelu ovu situaciju doživljava kao politički pritisak Mosta koji je od početka imao cilj nju maknuti, iako je AKD pod njezinim vodstvom prošle godine ostvario dobit od oko 40 milijuna kuna. No, u pozadini svega mogla bi se nalaziti upravo priča o planu restrukturiranja AKD Zaštite, kao tvrtke kćeri AKD-a koja posluje s gubicima. AKD Zaštita 2015. godinu završila je s gubitkom od 2,9 milijuna kuna. Da bi tvrtka mogla nastaviti poslovanje, AKD Zaštiti bila je potrebna pozajmica AKD-a kao krovne tvrtke. Međutim, uprava AKD-a kao uvjet za pozajmicu tražila je da se najprije napravi restrukturiranje AKD Zaštite.

Zbog toga su, kako je navedeno u “non-paperu” koji je dostavljen redakciji Nacionala, poduzeti sljedeći koraci: “Želeći pomoći tvrtki kćeri, a naročito sačuvati radna mjesta, AKD kao vlasnik provodi pozitivno nadmetanje za plan i program restrukturiranja AKD Zaštite kako bi se moglo što prije započeti s drugačijim strateškim usmjerenjem, primjerice, jačanjem tehničke zaštite koja je profitabilnija za razliku od iznimno niskih cijena rada na tržištu fizičke zaštite. Nadmetanjem je izabrana tvrtka BDO (koja je i prije, dok se razmatrala mogućnost spajanjaAKD Zaštite i FINE GS-a radila due dilligence te tvrtke i stoga je bila u prilici, poznavajući dobro tvrtku, dati i najpovoljniju cijenu). Formiranjem nove vlade i dobivanjem novih dužnosnika u MUP-u iz Mosta, pod čijim je strateškim upravljanjem AKD, a time posredno i AKD Zaštita, AKD o svojem poslovanju i poslovanju tvrtki u vlasništvu izvještava vlasnika navodeći ujedno i poduzete korake kako bi se njihovo poslovanje stabiliziralo.”

NO, KAKO SE DALJE NAVODI u “non-paperu”, pomoćnik ministra Orepića Joško Dorić, upoznavši se s problemom, a navodeći da je zadužen od ministra za tvrtke koje su pod ingerencijom MUP-a, pismeno nalaže da nema potrebe za konzumacijom programa restrukturiranja koji je napravio BDO. Umjesto toga, Joško Dorić preporučio je Tomislava Filipovića, čovjeka čiji životopis šalje u mailu upućenom tadašnjoj ravnateljici AKD-a, ne navodeći da je riječ o vlasniku nekoliko privatnih tvrtki. Istodobno, kako tvrde Nacionalovi izvori, Dorić se direktno uplitao u neke poslove za koje nije imao ovlasti, preuzeo je na sebe komunikaciju s podizvođačima nekih ugovora, zabranio djelatnicima odlazak na najveći sajam grafičke industrije na svijetu, koji se održavao u Njemačkoj, i nastavio vršiti pritisak na tadašnju ravnateljicu kojoj je zabranio izravan kontakt s ministrom Orepićem. To je po svoj prilici učinio nakon što je ona mail s početka teksta, u kojem Dorić preporuča Filipovića na razgovor za posao, proslijedila Orepiću. Budući da Orepić nije reagirao odnosno reagirao je na način da je na kraju smijenio ravnateljicu, u Upravi AKD-a zaključili su da se on o Filipovićevu imenovanju dogovorio s Dorićem. No, Orepić je sada to za Nacional demantirao.

  • FILIPOVIĆ JE U AKD ZAŠTITI ZADUŽEN za restrukturiranje koje će se provesti prodajom nekretnina, a jedna od njegovih privatnih tvrtki bavi se prodajom nekretnina i ima hipoteku od 35 milijuna kuna

IZ MUP-A SU, MEĐUTIM, POTVRDILI da je upravo Joško Dorić proslijedio životopis Tomislava Filipovića bivšoj ravnateljici AKD-a, a na pitanje na temelju čije preporuke je on to učinio odgovorili su sljedeće:

“G. Filipović je bio potencijalni kandidat za člana Uprave u trgovačkom društvu gdje je g. Dorić obavljao funkciju predsjednika Uprave, a prije imenovanja na sadašnju funkciju. Utoliko je bio u posjedu navedenog životopisa. Nije postojala ni preporuka ni zahtjev ni od koga za imenovanjem dotičnog, već potreba. Naime, AKD zaštita je društvo koje je u 2015. ostvarilo 2,9 mil kuna gubitka, a u prvom kvartalu ove godine (na 31.03.2016) već 600 tisuća kuna gubitka. Dodatno, AKD zaštita je zbog narušene likvidnosti tražilo (i dobilo) dodatni kredit od 4 mil kuna od matične kuće. Isto to je napravilo i 2015. godine. Iz toga proizlazi jasna potreba provođenja restrukturiranja.”

NACIONALOV IZVOR, međutim, tvrdi da je riječ o običnom izvrtanju teza te da se iz svega, u najmanju ruku, mogu iščitati nejasne namjere Mosta.

“Degradirali su funkciju Uprave komunicirajući temeljem dojmova i stvarajući niz paralelnih linija, što je onemogućilo normalno funkcioniranje i zaustavilo razvoj jer su se svi, vidjevši da se traže argumenti protiv ravnateljice, počeli natjecati za naklonost i poziciju. Neke od osoba koje su se “okrenule” Mostu, danas su postavljene na najviše funkcije u AKD-u. Mostu je očito trebao poslušnik koji neće pričati o projektima, strategiji i razvoju. To se može zaključiti na temelju toga što su funkcionirali na ogovaranjima kao podlozi da pronađu razloge i imenuju svoje političke ljude”, tvrdi Nacionalov izvor.

Sada se cijelim slučajem bavi USKOK koji istražuje ima li što sporno u ugovoru bivše ravnateljice, ali i načinu zapošljavanja Tomislava Filipovića. No, problem je što bi tijekom istrage mogle “isplivati” još neke afere koje se sada pokušavaju zataškati.

AKD ZAŠTITA: ‘NEFORMALNE SASTANKE I PRONALAŽENJE KUPACA MOGU VODITI SVI’

AKD-Zaštita d.o.o. je vlasnik poslovnog prostora u Zagrebu na adresi Savska cesta 28. Tijekom 2015. godine od strane zakupca otkazan je višegodišnji zakup dijela poslovnog prostora zbog čega su u poslovnom smislu izostali prihodi  od zakupa, a poslovanje je ostalo opterećeno svim troškovima koji prate nekretninu – prvenstveno amortizacijom i režijama.

Na preporuku tvrtke za financijsko savjetovanje, Skupština AKD-Zaštite d.o.o. je dala uputu Upravi da se pokrene postupak prikupljanja ponuda za prodaju dijela poslovnog prostora u vlasništvu Društva.

U cilju objektivne procjene vrijednosti nekretnine angažiran je sudski vještak koji je u svom elaboratu izvršio procjenu vrijednosti nekretnine u skladu za Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina iz 2015. godine.

Nadzorni odbor AKD-Zaštite je na temelju upute Skupštine na svojoj sjednici od 24.02.2016. godine,  na temelju ovlasti koje su mu dane u Izjavi o osnivanju društva, donio odluku kojom se daje suglasnost Upravi za pokretanje postupka prodaje nekretnine.

Uprava AKD-Zaštite je svojom Odlukom od 18.03.2016. godine imenovala povjerenstvo za provođenje postupka i prikupljanje ponuda o prodaji nekretnine. Oglas je javno objavljen na web stranici društva 23. 3. 2016. https://akd-zastita.hr/novosti/natjecaj-prodaju-nekretnina-vlasnistvu-akd-zastite-doo-27/.

Cijena nekretnine je javno objavljena i istovjetna je cijeni koju je procijenio sudski vještak u svojoj procjeni. Jednako tako je povjerenstvo kontaktiralo više od 25 agencija koji se bave kupoprodajom nekretnina da se uključe u posredovanje uz uobičajenu proviziju u takvim poslovima.

Za kupovinu poslovnog prostora nije bilo iskazanog  interesa pa je postupak i dalje otvoren.

Povjerenstvo zaprima ponude svih ponuditelja zainteresiranih za kupnju poslovnog prostora, te nakon ocjene ponuda, utvrđuje prijedlog najpovoljnije ponude i dostavlja ga Upravi. Uprava s tim prijedlogom upoznaje Nadzorni odbor, te uz prihvaćanje Nadzornog odbora i Skupštine, donosi se Odluka o otuđenju nekretnine, u ovom slučaju poslovnog prostora u vlasništvu Društva.

Uprava nema ovlasti za samostalno donošenje Odluke o stjecanju, otuđenju i opterećenju nekretnina.

Neformalne sastanke i pronalaženje potencijalnih kupaca mogu voditi svi, jer je to i javno objavljeno na web stranici, ali se procedura prodaje može izvršiti isključivo na gore opisani način.

Tomislava Filipovića je za člana Uprave AKD-Zaštite imenovala Skupština 01.04.2016. godine, nakon pokrenutog postupka prodaje i javne objave oglasa o prodaji poslovnog prostora.

Od svog dolaska u AKD-Zaštitu, član uprave Tomislav Filipović je angažiran na poslovima financijskog i operativnog restrukturiranja društva s težištem aktivnosti na unutarnjoj reorganizaciji društva koja bi trebala osigurati održiv poslovni model na srednji i dugi rok.

 AKD Zaštita 

Zorislav Bujan, dipl. iur., direktor Sektora pravnih poslova,

ZNR/ZOP i logistike

Komentiraj

FOTO:Pixsell
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.