Mostovac Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova, u nedjelju je na predizborno skupu u Rijeci optužio premijera Andreja Plenkovića da je sam sebe proglasio mandatarom nove Vlade i tako preuzeo ovlasti predsjednice Republike, koja po Ustavu jedina može imenovati mandatara te tako uzurpirao vlast.

Političku situaciju nazvao je dramatičnom, jer u Saboru trenutno ne postoji parlamentarna većina. “Mi imamo trenutnu situaciju gdje je Vlada nelegalna. Doslovno znači, ja ću to jednostavno reći – parlamentarna većina temljem koje je ovaj koji trenutno obnaša dužnost premijera dobio vlast jednostavno se razišla, a nova nije potvrđena”, izjavio je Orepić, kako prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je da je Plenković sam sebe definirao mandatarom neke druge Vlade. “Uzeo je jedno neograničeno vrijeme, kako kaže, u razumnom roku, da će on formirati parlamentarnu većinu. To je posao Predsjednice”, kazao je Orepić.

Na pitanje koliko će trajati istraga oko Agrokora te očekuje li nova uhićenja, Orepić je odgovorio da ne zna jer to nije u okviru posla ministra. Vjeruje da će javnost vrlo brzo saznati istinu. “Vjerujem i da će se pokazati da smo mi, koji smo zbog te istine otišli, bili u pravu”, kaže.

Komentiraj