Policija i sigurnosne agencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju iznimno dobru suradnju a ona se najbolje vidi kroz zajedničku borbu protiv svih vrsta prekograničnog kriminala, ocijenili su u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na sastanku na Jahorini kod Sarajeva održanom na marginama regionalne konferencije posvećene graničnoj sigurnosti.

Kako je priopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, nakon tog sastanka održanog iza zatvorenih vrata dvojica ministara istaknula su kako upućenost Hrvatske i BiH kao prvih susjeda uz granicu dugu više od tisuću kilometara predstavlja dodatni poticaj što boljoj suradnji.

“Mi smo upućeni jedni na druge jer imamo više od tisuću kilometara zajedničke granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. Zajedno možemo uraditi mnogo toga kako bi poboljšali sigurnost  naših građana, a istovremeno doprinijeti većoj sigurnosti Europske unije”, izjavio je Mektić.

Ministar Orepić je istaknuo da se sigurnost ne može sagledavati parcijalno, s obzirom da su problemi i izazovi zajednički te da je u tom segmentu izuzetno važno jačanje regionalne saradnje.

Navedeno je i kako je Orepić upoznao Mektića s procesom priprema Hrvatske za ulazak u schengensku zonu a razmotrena je i mogućnost olakšanog protoka putnika tijekom turističke sezone.

Komentiraj