Šesnaest migranata prerezalo je žičanu ogradu koju je Mađarska podignula na granici sa Srbijom kod prijelaza Roszke u utorak ujutro i privedeno je, potvrdila je policija te zemlje koja je od ponoći uvela oštar zakon prema migrantima kojih je u 2015. ušlo više od 20.000, a premijer Viktor Orban ponovio je da migranti mogu ugroziti europski način života.

Migranti su prerezali žicu i na nju pobacali odjeću te vreće za spavanje kako bi se neozlijeđeni prebacili na mađarsku stranu čime su ušli u Schengensku zonu slobode kretanja u nadi da će nastaviti put prema bogatijim zemljama Europske unije.

 

  • Rekordan broj od 9380 migranata ušao je u Mađarsku u ponedjeljak, dan uoči stupanja na snagu novog oštrog zakona kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine.

 

 

Policija ih je uhitila na drugoj strani, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Policijska glasnogovornica Viktoria Csiszer-Kovacs potvrdila je da su prijestupnici privedeni te da devetero njih tvrde da su Sirijci, a ostali su Afganistanci.

Mađarska policija objavila je da je simboličan prag od 200.000 migranata koji su od početka 2015. ušli u zemlju premašen. Prema podacima objavljenima u utorak 200.778 migranata ušlo je u Mađarsku od 1. siječnja, najvećim dijelom preko granice sa Srbijom.

Rekordan broj od 9380 migranata ušao je u Mađarsku u ponedjeljak, dan uoči stupanja na snagu novog oštrog zakona kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice izrazilo je zabrinutost zbog mađarskog stajališta prema izbjeglicama, a premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg u Europskoj uniji smatraju jastrebom zbog tvrdog stajališta prema tom pitanju, kasno u ponedjeljak ponovio je svoje tvrdnje da migranti s Bliskog istoka mogu ugroziti europski način života.

“Europa se može održati kakva je danas ako dopustimo svakome ulazak”, rekao je u intervjuu za komercijalnu televiziju TV2 Orban.

Također je kazao da izbjeglički logori, centri za prikupljanje i distribuciju pomoći neće biti uspostavljeni u Mađarskoj. Ako je potreban izbjeglički logor, on treba biti u Grčkoj, zemlji koja je prva na ulasku migranata u EU, drži Orban.

Mađarski premijer smatra da većina tih migranata nisu izbjeglice već ekonomski migranti. Najavio je da bi njegova vlada mogla u utorak proglasiti izvanredno stanje zbog priljeva migranta.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.