Korupcija se može suzbiti samo uz pozitivne primjere najviših državnih i lokalnih dužnosnika, te uz društveni konsenzusa o potrebi suzbijanja bilo kojeg oblika korupcije, poručili su u četvrtak iz stranke ORaH predstavljajući stranačka načela i mjere politike suzbijanja korupcije.

  • Svaki dužnosnik, službenik ili namještenik u tijelima javne vlasti mora točno znati koje su mu ovlasti i obaveze i odgovarati ako nije realizirao povjerenu zadaću.

Govoreći ispred zatvora u Remetincu, autor prijedloga ORaH-ove antikorupcijske politike Zorislav Antun Petrović i predsjednica stranačkog Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava Nataša Beširević istaknuli su da najviši državni dužnosnici moraju biti primjer svim građanima, a u antikorupcijsku politiku treba uključiti sva tijela javne vlasti, sve zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte, institucije i, posebice, građane.

Svaki dužnosnik, službenik ili namještenik u tijelima javne vlasti mora točno znati koje su mu ovlasti i obaveze i odgovarati ako nije realizirao povjerenu zadaću. Rezultati trebaju uvijek biti nagrađeni, a njihov izostanak sankcioniran, poručuju iz ORaH-a.

Također, svako tijelo javne vlasti mora biti maksimalno otvoreno prema građanima i omogućiti im da vide kako upravlja resursima i što se radi za njih i u njihovo ime.

Sve informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti, a posebno odluke, moraju biti dostupne svakom zainteresiranom. Posebno se to odnosi na sva plaćanja iz proračuna, koja treba objavljivati u realnom vremenu, kao i sve raspoložive podatke o javnim nabavama, napominju u ORaH-u.

Smatraju da bi se izradom dinamičkih imovinskih kartica za sve građane značajno otežalo legalizaciju imovine stečene korupcijom, a zbog lakšeg procesuiranja korupcije nužno je uvesti u hrvatsko zakonodavstvo odredbu o neopravdanom bogaćenju u skladu s Antikorupcijskom konvencijom ujedinjenih naroda.

ORaH-ova politika suzbijanja korupcije počiva na četiri “o”: odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost. Temeljni preduvjet za njeno provođenje postizanje je konsenzusa o potrebi suzbijanja bilo kojeg oblika korupcije, ističu u ORaH-u.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.