Šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvojice Šibenčana 52-godišnjaka i 48-godišnjaka zbog počinjenja više kaznenih djela iz gospodarskog kriminala koji su tvrtku Autotransport oštetili za više od 700 tisuća kuna.

Kako se neslužbeno doznaje od izvora bliskog DORH-u, riječ je o bivšem direktoru šibenskog Autotransporta Josipu Burazeru Paveškoviću (52), te šibenskom poslovnom čovjeku Ivici Zorici (48).

Kako stoji u izviješću objavljenom na stranicama DORH-a, dvojicu muškaraca tereti se da su tijekom nekoliko godina i nizom malverzacija šibensku prijevozničku tvrtku Autotransport oštetili za ukupno 732 tisuće kuna.

Paveškoviću se na teret se stavlja da je od 5. studenog 2011. do 9. kolovoza 2012., u svojstvu direktora ATP-a, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za Zoricu, a na njegov nagovor i traženje, predao mu na korištenje poslovnu karticu kojom se koristi tvrtka i koja je bila na Paveškovićevo ime, iako je znao da ju ne smije davati drugim osobama niti koristiti u druge svrhe osim poslovne svrhe.

Kako se navodi u priopćenju, Zorica je potom tu karticu koristio u privatne svrhe (u 113 navrata) za plaćanje nabave razne odjevne, kozmetičke i druge robe te konzumacije jela i pića u restoranima kao i smještaja u brojnim mjestima.

Na taj način je Zorici pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 127.976 kuna na štetu šibenskog ATP-a.

Obojici se stavlja na teret da su 7. prosinca 2009. u Šibeniku,  na nagovor i traženje Zorice,  ATP i Zoričina tvrtka, s ciljem pribavljanja protupravne koristi, sklopili ugovor o zakupu poslovnog prostora u Vodicama koji je korišten kao autobusni kolodvor u tom gradu.

Ugovor je sklopljen za razdoblje od 1. siječnja 2010. do 1. siječnja 2014. i s mjesečnom zakupninom u iznosu od 4.150 eura u protuvrijednosti u kunama i uvećano za PDV.

DORH navodi kako je pri tome Pavešković bio svjestan da je ugovorna zakupnina znatno viša od stvarne tržišne vrijednosti pa je tako sklapanjem i realizacijom tog ugovora od 1. siječnja 2010. do 1. rujna 2012. ATP oštećen za iznos od 471.836 kuna, dok je Zoričinoj tvrtki u istom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist.

Nakon što je zakupnina istekla, a ATP otišao u stečaj, isti ugovor o zakupu prostora sklopljen je 1. rujna 2012. do 1. siječnja 2014. između tvrtke Ivice Zorice i sestrinske tvrtke autoprijevoznika.

Uz mjesečnu zakupninu u iznosu od 4.150 eura u protuvrijednosti u kunama i uvećano za PDV druga je ATP-ova tvrtka od 1. rujna 2012. do 1. lipnja 2013. oštećena za iznos od 132.704 kuna, a tvrtki Ivice Zorice pribavljena protupravna imovinska korist.

Komentiraj

FOTO:Dusko Jaramaz/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.