FaH

Ministarstvo pravosuđa najavilo je u ponedjeljak da će molbu za izručenje umirovljenog srbijanskog generala Borislava Đukića, optuženog za ratni zločin nad hrvatskim civilima, Crnoj Gori, gdje je uhićen, uputiti čim s hrvatskih sudova dobije potrebnu dokumentaciju.

“Nakon što je ministarstvo zaprimilo obavijest o uhićenju Borislava Đukića u Crnoj Gori, od nadležnog Županijskog suda u Splitu i Županijskog državnog odvjetništva u Splitu zatražena je dostava potrebne dokumentacije u svrhu sastavljanja molbe za izručenje, a u skladu s Ugovorom između Republike Hrvatske i Crne Gore o izručenju te Europske konvencije o izručenju. Nakon što zaprimi potrebnu dokumentaciju, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputit će Ministarstvu pravde Crne Gore molbu za izručenje Borislava Đukića nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske”, izvijestilo je ministarstvo.

  • Istraga protiv Đukićeve skupine otvorena je 1993. Optužnica je podignuta 13. prosinca 1995. a postupak se vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

 

Đukić je uhićen u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori, a lokalni mediji, pozivajući se na policijske izvore, tvrde da je nakon uhićenja priveden istražnom sucu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicijski pritvor.

Tijekom Domovinskog rata Đukić je bio zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, a optužen je za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi “krajinske milicije” Milan Korica.

Mladić i Novaković terete se da su 28. siječnja 1993. izdali nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča nakon čega je došlo do njezina urušavanja i oštećenja, a samo je zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP-a spriječeno potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Istraga protiv Đukićeve skupine otvorena je 1993. Optužnica je podignuta 13. prosinca 1995. a postupak se vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.