Švedski tužitelji zatražili su odobrenje da ispitaju osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu zbog optužbi dviju žena za silovanje i sad čekaju odgovor, priopćilo je u srijedu tužiteljstvo.

“Nije moguće procijeniti kad ćemo dobiti odgovor”, navodi tužiteljstvo u priopćenju i dodaje da je zahtjev poslan nedavno, ali ne precizira kada.

Ispitivanje bi provela glavna okružna tužiteljica Ingrid Isgren i policijski istražitelj.
Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira. Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.
Assange kaže kako se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.
Prošli mjesec su Ekvador i Švedska nakon godine dana pregovora potpisali sporazum o uzajamnoj pravosudnoj pomoći koji će omogućiti ispitivanje Assangea.

Komentiraj

FOTO:fAh
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.