Novinaru turskog dnevnog lista Birgun dosuđena je zatvorska kazna u trajanju 21 mjeseca jer je uvrijedio predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je u srijedu taj dnevnik.

Istraga protiv novinara prvotno je bila otvorena zbog članka u kojem je neizravno optužio Erdogana i njegova sina Bilala za korupciju.

Međutim, u konačnici je osuđen zbog svoje pisane obrane u kojoj  je sud prepoznao akrostih s porukom koja vrijeđa turskog predsjednika. Kada se prva slova svake rečenice pročitaju zajedno dobije se poruka “Hirsiz Erdogan”, što na turskome znači “lopov Erdogan”, piše Birgun.

Obrana je najavila žalbu. Otkako je u kolovozu 2014. Erdogan izabran za predsjednika,pokrenuto je više od 1800 postupaka po optužbama za uvredu predsjednika, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.