Bangladeš je u subotu pogubio dvojicu oporbenih vođa osuđenih na smrt zbog zločina počinjenih tijekom rata za neovisnost od Pakistana 1971., objavio je visoki policijski dužnosnik, što bi moglo izazvati gnjev njihovih pristaša.

Islamistički oporbeni čelnik Ali Ahsan Mohamed Mudžahid i Salaudin Kvader Čoudhuri, nekadašnji zastupnik Nacionalističke stranke bivšeg premijera Kaleda Zie obješeni su nedugo nakon što je predsjednik Abdul Hamid odbio njihove molbe za pomilovanjem.

Mudžahid, glavni tajnik stranke Džamat-e-islami proglašen je krivim za optužbe u koje su uključena mučenja i ubojstva intelektualaca i hinduske manjine dok je zapovijedao Al Badrom,  pomoćnom snagom pakistanske vojske, u ratu za oslobođenje od Pakistana.

Čoudhuri, zastupnik bangladeške nacionalističke stranke bivše premijerke Halede Zia, osuđen je 2013. za genocid, vjerski progon,  otmice i mučenja za vrijeme rata.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.