Britanskog premijera Davida Camerona u srijedu je ponovno kritizirala oporba zbog iznošenja šokantnih i uvredljivih izjava o migrantima, pošto je kazao da se oporbeni čelnik Jeremy Corbyn u subotu u Calaisu susreo s “izbjegličkom bandom”.

Odgovarajući na zastupnička pitanja u donjem domu britanskog parlamenta, Cameron je Corbynu predbacio što se u subotu “u Calaisu sastao s članovima izbjegličke bande, pozvavši ih sve u Veliku Britaniju”.

Njegova izjava odmah je izazvala lavinu prosvjeda u oporbenim klupama, pri čemu su oporbeni zastupnici posebno istaknuli kako to nije prva negativna Cameronova izjava o izbjeglicama.

Prošle godine u srpnju britanski premijer je optužen da je izbjeglice usporedio s kukcima, jer je govorio o “roju” migranata koji prelaze Sredozemlje kako bi došli u Veliku Britaniju.

“Najprije ‘roj kukaca’, sad ‘izbjeglička banda’. Migrantska kriza ozbiljan je problem, a njegove uvredljive izjave sramote premijersku funkciju”, rekao je laburistički zastupnik Dan Jarvis.

Njegova kolegica Yvette Cooper Cameronove riječi ocijenila je “bešćutnima” i “nedostojnim jednog državnog poglavara”, a treći oporbeni zastupnik, Imran Hussain, rekao je kako je šokantno upotrijebiti takav izraz za “ljude koji su pobjegli pred nezamislivim strahotama”.

“Ljudi s kojima se Jeremy Corbyn u subotu sastao u Calaisu i Dunkerqueu obitelji su s malom djecom i bebama… i nazvati ih izbjegličkom bandom potpuno je neprihvatljivo, jer i nama na vrata kuca humanitarna kriza”, rekao je glasnogovornik Laburističke stranke.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDY RAIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.