Ministar financija Islanda najavio je uvođenje posebnog poreza od 39 posto kojim će se oporezivati novac koji štediše žele povući iz lokalnih banaka i preseliti u inozemstvo. Island se na ovakav potez odlučio, jer žele spriječiti odljev novca iz svojih banaka, zbog ublažavanja strogih bankovnih pravila uvedenih prije šest godina, piše Index#mce_temp_url#.

[quote_box_center]

  • Mi10nistar financija Islanda najavio je uvođenje posebnog poreza od 39 posto kojim će se oporezivati novac koji štediše žele povući iz lokalnih banaka i preseliti u inozemstvo
  • Island se na ovakav potez odlučio, jer žele spriječiti odljev novca iz svojih banaka, zbog ublažavanja strogih bankovnih pravila uvedenih prije šest godina

[/quote_box_center]

Omogućili su da se direktorima banaka sudi kao kriminalcima, za razliku od SAD-a i Europe, gdje su banke dobile novčane kazne zbog nepravilnosti u poslovanju. Njihovi čelnici su se, pak, izvukli nekažnjeno. Izvršni direktor, predsjednik, direktor luksemburške podružnice i drugi najveći dioničar islandske Kaupthing banke osuđeni su na četiri do pet godina zatvora u veljači ove godine.

Osigurali novac domaćih vlasnika

Dok su mnoge Vlade diljem svijeta priskočile u pomoć bankama i sanirale ih novcem poreznih obveznika, Island se odlučio na drugačiji pristup. Osigurali su samo novac domaćih vlasnika bankovnih računa i ograničili isplate.

Iako je Island pretrpio težak udarac zbog financijske krize, danas je na putu sigurnog oporavka. U Međunarodnom monetarnom fondu priznaju da je oporavak postignut bez ugrožavanja javnog sustava zdravstva i školstva.

Stopa nezaposlenosti pala je na samo četiri posto po čemu je Island među najuspješnijim zemljama. Umjesto održavanja umjetne vrijednosti lokalne valute, prihvatili su inflaciju koja je podigla cijene na domaćem tržištu, ali i pomogla jačanju izvoza, piše Index.

Komentiraj