Više od 1.200 migranata, koji uglavnom dolaze iz subsaharske Afrike i iz Sirije, iskrcalo se u subotu na Siciliju nakon što su ih na Mediteranu pokupila dva broda, norveški i irski, objavile su talijanske pogranične obalne vlasti.

U Palermu se iskrcalo 785 migranata, među kojima i 133 žene i 27-ero djece, nakon što ih je u više operacija spašavanja u blizini libijske obale spasio norveški brod Siem Pilot, koji djeluje u sklopu operacije Triton.

Drugih 468 migranata, među kojima je i sedam trudnica, stiglo je u subotu u Pozzallo, na jugu otoka, brodom irske mornarice Le Niamh.

 

  • Prema procjenama međunarodne organizacije za migracije (IMO), od početka godine do 10. srpnja više je od 150.000 migranata stiglo u Europu morskim putem. Polovica od toga pristigla je u Italiju, gdje ih je stiglo više od rekordno registriranog broja u 2014., a polovica je stigla u Grčku, koja bilježi eksponencijalni rast njihovih dolazaka.

 

Pred obalama Libije ove je godine, u pokušaju prelaska preko Mediterana, život izgubilo 1.900 osoba koje su željele napustiti sukobima zahvaćena područja i pronaći bolji život.

Komentiraj