Posada broda Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”, koji od 1. kolovoza sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton” u četvrtak je sa švedskim brodom obalne straže “Posejdon” sudjelovala u akciji spašavanja 476 migranata s ribarskog broda, izvjestilo je u petak Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

 

  • Posada “Andrije Mohorovičića” već je drugog dana sudjelovanja u toj humanitarnoj misiji spasila 37 osoba na moru.

Na švedski brod ukrcano je 339 osoba dok je preostalih 137 ukrcano na brod Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”, koji se trenutno nalazi u plovidbi prema Siciliji. Luku iskrcaja spašenih osoba naknadno će odrediti zapovjedništvo operacije.

Posada “Andrije Mohorovičića” već je drugog dana sudjelovanja u toj humanitarnoj misiji spasila 37 osoba na moru.

Operacija “Triton”, koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata.

Brod će s 49 pripadnika Oružanih snaga i pet pripadnika Granične policije MUP-a do kraja listopada sudjelovati u misiji “Triton”.

Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u toj misiji raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.