Hrvatski USKOK i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otkrili su skupinu od najmanje deset državljana BiH i Kine koja je umiješana u protuzakoniti milijunski promet gotovim novcem, potvrđeno je u ponedjeljak u Sarajevu.

Po nalogu Tužiteljstva BiH policija i carinici u toj zemlji u jutarnjim su satima u sklopu operacije pod kodnim nazivom “Kurir” priveli više osoba identifciranih tijekom višemjesečne istrage.

Utvrđeno je da je skupina kineskih državljana koji su poslovali u BiH kroz dulje vremensko razdoblje organizirala krijumčarenje gotovog novca iz BiH u Hrvatsku te potom u druge zemlje.

Istražitelji su prikupili podatke kako je na ovaj način iz BiH izneseno najmanje 15 milijuna eura.

S obzirom da su Kinezi izbjegli transferiranje tog novca preko banaka sumnja se na kaznno djelo pranja novca te na utaju poreza.

Istraga o ovom slučaju provedena je u bliskoj suradnji s hrvatskim USKOK-om, a odnosi se na najmanje deset osoba te na nekoliko tvrtki koje su s njima povezane.

Komentiraj

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.