Najbolji španjolski toreador Francisco Rivera Ordonez, poznat kao Paquirri, teško je ozlijeđen u koridi koja se u ponedjeljak održala u gradu Huesca. Liječnici su kazali kako je bikov rog prodro čak 25 centimetara u Paquirrijeve prepone, prenosi BBC.

Španjolski El Pais objavio je kako mu je oštećen i abdomen, ali i dodali kako njegove ozljede nisu opasne po život.

Njegov otac, također poznat kao Paquirri, 1984. godine umro je u borbi s bikovima u Cordobi. Cijela obitelj, uključujući Odonezovog djeda i brata, pripadaju toreadorskoj dinastiji.

CBS je 2008. godine o Ordonezu rekao kako zajedno s bartom pripada ‘vodećem dvojcu nove generacije matadora u Španjolskoj koji donose više uzbuđenja i gledatelja u arenu’. Ordonez je 2009. godine nagrađen medaljom španjolskog Ministarstva kulture.

Oko dvije tisuće borbi s bikovima i dalje se svake godine odvija u Španjolskoj, iako njihov broj opada. 2010. godine Katalonija je postala druga španjolska regija, nakon Kanarskih otoka, koja je zabranila ovu tradiciju. Protivnici ovo natjecanje opisuju kao barbarsko, a pristalice, među kojima je i španjsolki premijer Mariano Rajoy, kažu kakao je ta tradicija drevni oblik umjetnostu duboko ukorijenjen u nacionalnoj povijesti.

Komentiraj