Brazilski savezni sudac donio je odluku kojom se dopuštaju politički prosvjedi na Olimpijskim igrama u Riju, prenosi u utorak BBC.

Presuda je donosena nakon što su s borilišta izbačeni gledatelji koji su nosili majice s natpisima protiv prijelaznog predsjednika Michela Temera.

Sudac je rekao da izbacivanje ljudi s natjecanja zbog slanja političkih poruka krši slobodu govora.

Očekuje se da će se organizatori Olimpijade žaliti.

Sudac Joao Augusto Carniero Araujo donio je odluku nakon prijave neovisnog tijela koje brani javni interes u Brazilu.

Složio se s tvrdnjom da su Međunarodni olimpijski odbor (MOO), brazilska vlada i Organizacijski odbor igara prekoračili ovlasti kada su na borilištima zabranili mirne političke prosvjede.

U MOO-u kažu da se radi o standardnim pravilima zapisanima u njegovoj povelji, prema kojima “je na olimpijskim borilištima zabranjen svaki oblik prosvjeda ili političke, vjerske ili rasne propagande”.

No, sudac Araujo smatra da se to odnosi samo na rasističke i ksenofobne poruke.

Temerovi kritičari koriste Olimpijske igre da bi izrazili protivljenje privremenom predsjedniku, koji je došao na vlast u svibnju nakon suspenzije izabrane predsjednice Dilme Rousseff zbog korupcijskog skandala.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.