‘Dobrodošli u pakao, policija i vatrogasci nisu plaćeni. Tko god dođe u Rio, neće biti siguran.’ Riječi su to ispisane na transparentu brazilske policije, samo jedne u nizu javnih službi koje su svega mjesec dana prije Olimpijskih igara zaprijetile štrajkom jer je država odlučila štedjeti baš na njima

Točno je mjesec dana do početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, a sve ukazuje na to da će to biti najlošije organizirane igre u povijesti. Uz dosad poznate ekonomske i zdravstvene probleme, pojavili su se i oni financijski. Francisco Dornelles, guverner Rio de Janeira, proglasio je prošlog tjedna izvanredno financijsko stanje zbog manjka novca i molio je državu da im odobri dodatna sredstva, kako bi se tijekom Olimpijskih igara izbjegao “potpuni kolaps u javnoj sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju, transportu i brizi za okoliš”. Dornelles se zapravo služi zakonskim trikom jer proglašavanjem izvanrednog financijskog stanja može dobiti novac bez da to odobri brazilska vlada svojim dekretom. Privremeni predsjednik Brazila Michel Temer tri dana nakon toga odobrio im je novac kako bi se izbjegla sramota na Olimpijskim igrama. Ali država je u dubokoj recesiji, a s obzirom na to da se proračun zbog ekonomske krize u Brazilu ne puni onako kako je predviđeno, država je odlučila štedjeti na zdravstvu, policiji i školstvu. Rezultati te štednje su vidljivi – liječnicima i profesorima kasne plaće i oni prijete štrajkovima koje je policija već započela jer im plaće također kasne, a šest mjeseci nije im plaćen ni prekovremen rad. Policajci su prošlog tjedna na aerodromu u Rio de Janeiru izvjesili veliki pano s natpisom “Dobrodošli u pakao. Policija i vatrogasci nisu plaćeni. Tko god dođe u Rio, neće biti siguran”. Policijski helikopteri ne lete, policijski automobili ne voze jer goriva nema, a policajci javno mole ljude da im doniraju osnovne potrepštine – od kemijskih olovaka do toaletnog papira jer ništa nemaju. S obzirom na to da će Rio de Janeiro od države dobiti 850 milijuna dolara, smatra se da će to biti dovoljno za rješavanje samo dijela nagomilanih problema.

KADA JE 2009. GODINE RIO DE JANEIRO dobio domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. pobijedivši Madrid, Tokio i Chicago, slavlju u Brazilu nije bilo kraja. Te godine Brazil nije pogodila tako duboka ekonomska kriza kako je to bilo u drugim dijelovima svijeta, a Brazil se iz tih problema izvukao brže nego ostale zemlje, uključujući i Ameriku. Predviđanja su bila blistava, čak je i magazin The Economist tada pisao kako bi Brazil uskoro mogao postati peta najjača ekonomija na svijetu te da će preskočiti Francusku i Veliku Britaniju. S obzirom na to da je 2010. BDP Brazila porastao za 7,5 posto, najviše u prethodne 24 godine, smatralo se da će brazilsko tržište rasti jednakom brzinom kao i kinesko, indijsko i rusko. Jednu od glavnih uloga pritom je trebala imati naftna kompanija Petrobras, čiji je 51-postotni vlasnik država, a koja je svojedobno bila šesta najveća kompanija na svijetu. Petrobras sudjeluje u državnom proračunu Brazila s 10 posto. Za usporedbu, kompanija Apple sudjeluje u američkom proračunu s pola posto.

Zbog pada cijene nafte na svjetskom tržištu, vrijednost Petrobrasa je 2014. prepolovljena, rast BDP-a sveo se na jedan posto, porasla je nezaposlenost, a državni dug na korak je od “smeća”. A onda je otkrivena ogromna afera koja je pokazala da je Petrobras premrežen mitom i korupcijom. Određene kompanije, odnosno kooperanti, u dogovoru s Petrobrasom podigli su cijene servisnih usluga za ovu naftnu kompaniju, a tu razliku su međusobno dijelili. Otkriveno je da to traje od 2004. i da je, primjerice, vladajuća Radnička stranka tako u džep stavila 200 milijuna dolara. Podignuto je više od 100 optužnica, među njima i protiv pet visoko pozicioniranih političara. Optužnice su podignute i protiv 13 kompanija, a smatra se da je mito u ovom slučaju dosegnuo iznos od tri milijarde dolara. Predsjednica Brazila Dilma Rousseff nije bila među optuženima, iako je od 2003. do 2010. bila članica upravnog odbora Petrobrasa. Ipak, Dilma Rousseff je u svibnju ove godine opozvana s mjesta predsjednice na šest mjeseci jer je otkriveno da je manipulirala državnim proračunom kako bi izgledao bolje nego u vrijeme predsjedničke predizborne kampanje. Ni Michel Temer, privremeni predsjednik, nije bolje nastavio posao jer su tijekom dva mjeseca tri njegova ministra podnijela ostavku zbog povezanosti s aferom Petrobras. Rezultat svega toga je to da je prošlogodišnji BDP Brazila pao za 3,8 posto, dok se ove godine očekuje pad od 3,5 posto. Samo je Petrobras u posljednjoj četvrtini prošle godine izgubio 10,2 milijarde dolara. To nije kraj političkim problemima jer parlament planira izglasati trajni opoziv Dilme Rousseff s mjesta predsjednice, za što im je potrebna dvotrećinska većina. Glasovanje se očekuje u rujnu, ali sada su se pojavile informacije da bi se glasovanje moglo održati u kolovozu, za vrijeme Olimpijskih igara. Ako do toga dođe i parlament definitivno smijeni Dilmu Rousseff, strahuje se da će doći do političkih nemira na ulicama Brazila, pa tako i u Rio de Janeiru. Naime, već u svibnju diljem Brazila organizirani su protesti onih koji je podržavaju i onih koji su za smjenu Dilme Rousseff.

  • KAD JE 2009. RIO DE JANEIRO pobijedio Madrid, Tokio i Chicago u utrci za domaćina OI 2016., slavlju nije bilo kraja, a čak je i The Economist pisao da će Brazil biti peta ekonomija svijeta

Posljednje procjene govore da će Olimpijske igre stajati Rio de Janeiro i Brazil 20 milijardi dolara, a zaradit će samo 4,5 milijardi dolara. Naravno, Olimpijske igre korisne su za turizam, kako bi se u nadolazećim godinama povećao broj turista koji će poželjeti posjetiti olimpijski grad. Ali što će oni moći posjetiti? Brazilska vlast obećala je da će očistiti zagađeni zaljev Guanabara, u kojem će se na Olimpijskim igrama održavati jedriličarska natjecanja. Nažalost, zaljev je i dalje onečišćen, brazilska vlada je objavila da nema novca za njegovo čišćenje, pa će biti zanimljivo vidjeti u kakvim će se uvjetima održavati jedriličarska natjecanja. Naime, morska voda iz zaljeva redovno se testira i izvještaji pokazuju da u njoj ima brojnih štetnih virusa pa se razmišlja o tome da se natjecanja presele u neki drugi dio, gdje voda nije toliko zagađena. Prije godinu dana testovi su pokazivali da je voda zaražena čak 1,7 milijuna puta više nego u slučaju alarmantnih situacija u Europi ili Americi. Kako i ne bi kada se u zaljev baca smeće, namještaj, plivaju mrtve ribe, ali i mrtve mačke i druge životinje.

Vlada je odlučila “čistiti” i favele, naselja u kojima žive najsiromašnijih, tako da je oko tri tisuće obitelji preselila daleko od svojih kuća koje su srušene i izgrađeno je olimpijsko selo. Vlada čak planira produžiti i regularnu metro liniju za 16 kilometara kako bi se povezalo olimpijsko selo s ostatkom Rio de Janeira. Problem je u tome što nema novca ni za taj pothvat koji je isprva trebao stajati 1,6 milijardi dolara, a onda se cijena popela na 2,8 milijardi dolara. Osim toga, neizvjesno je hoće li ta metro linija uopće biti gotova do početka Olimpijskih igara. Brazilske vlasti obećavaju da će biti otvorena četiri dana prije otvorenja igara, a za to je odobrila kredit od 300 milijuna dolara. Međutim, novac još nije stigao na račun organizatora igara. Ali tu nije kraj problemima jer je prije mjesec dana objavljeno kako će brazilska vlada istražiti je li bilo korupcije u pet velikih kompanija koje su dobile većinu poslova na izgradnji dvorana za Olimpijske igre. Vrijednost izgradnje dvorana iznosi 11 milijardi dolara, a sumnja se da su cijene troškova gradnje napuhane. Primjer visokih cijena a loše kvalitete pokazao se prije dva mjeseca, kada je veliki val srušio 50 metara visoku konstrukciju na kojoj se nalazila biciklistička staza. Dvoje ljudi je poginulo, a treća osoba je nestala nakon urušavanja dijela staze. Uz to, neke od suspektnih građevinskih kompanija već su bile povezane s naftnom kompanijom Petrobras u sada već čuvenoj aferi.

Organizacijski problemi igara jednako su veliki kao i oni državno-ekonomski. Prije deset dana svjetska antidopinška agencija WADA zatvorila je laboratorij u Rio de Janeiru koji je otvoren za potrebe Olimpijskih igara. Cijena novog laboratorija iznosila je 66 milijuna dolara, a njezin direktor Francisco Radler tvrdio je kako je to najsofisticiraniji antidopinški laboratorij na svijetu. Međutim, WADA ga je zatvorila s obrazloženjem da laboratorij u Rio de Janeiru nije usklađen s međunarodnim standardima. Očekivalo se da će se u laboratoriju obaviti oko šest tisuća testova na doping tijekom triju tjedana trajanja Olimpijskih igara. WADA je sada oprezniji nakon niza dopinških afera u Rusiji i nakon što je cjelokupni atletski tim Rusije suspendiran te neće nastupiti u Rio de Janeiru. Trenutačno je nepoznato kako će organizatori riješiti problem laboratorija.

  • POLICIJSKI HELIKOPTERI NE LETE, automobili ne voze jer nema goriva, a otkazano je i formiranje specijalne jedinice koja je trebala biti smještena u najnasilnijoj faveli Rija

I dok šira javnost smatra da je Zika virus najveća opasnost za sve one koji će boraviti u Rio de Janeiru tijekom Olimpijskih igara, Brazilci priznaju da najveća opasnost leži u sigurnosti. Zbog manjka novca brazilska vlada je smanjila predviđen budžet za sigurnosni aspekt igara i to za više od 30 posto, odnosno za 550 milijuna dolara. Na ulicama Brazila bit će oko 47 tisuća policajaca i vatrogasaca te 38 tisuća vojnika, pa će osiguranje, što se tiče broja ljudi, biti dvostruko veće od onoga na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Međutim, rezanje proračunskih sredstava utjecalo je na manjak tehnologije i opreme koja je potrebna za osiguranje Olimpijskih igara, odnosno za oko 1500 sportaša i oko pola milijuna turista, koliko se predviđa da će doći tijekom kolovoza u Riu de Janeiru. Ujedno je otkazano formiranje specijalne jedinice koju su trebali smjestiti u Mari, najnasilnijoj faveli u Rio de Janeiru. Zbog toga je poznati brazilski nogometaš Rivaldo na društvenim mrežama objavio “Svi vi koji planirate doći u Rio za vrijeme Olimpijskih igara – ostanite kod kuće” i dodao “Samo Bog može promijeniti situaciju u Brazilu”. Stoga ne čudi što je 81-godišnji Francisco Dornelles koji je nedavno postao guverner Rio de Janeira, rekao da se zbog svih ovih problema osjeća kao da mu je netko bacio bombu u ruke. Guverner je postao silom prilika: bio je viceguverner, ali se otkrilo da guverner Luiz Fernando Pezao boluje od raka, pa ga je on morao zamijeniti. Brazil je podijeljen na 27 “država” koje se mogu usporediti s hrvatskim županijama, a na njihovom čelu su guverneri.

Pored svega, problem sa Zika virusom nije riješen i posljednjih mjeseci svodi se na rasprave onih koji smatraju da neće doći do velike zaraze tijekom Olimpijskih igara i onih koji upravo to predviđaju. Brojke govore da je samo u veljači i ožujku zabilježeno 90 tisuća novih slučajeva oboljelih u Brazilu, od čega 35,5 tisuća otpada na Rio de Janeiro. Međutim, upravo je Svjetska zdravstvena organizacija prije mjesec dana objavila kako se Olimpijske igre ne trebaju otkazati ili odgoditi zbog prijetnji zarazom Zika virusom, ali da se svi trebaju pridržavati zdravstvenih uputa koji uključuju i apstinenciju od seksa i obavezno korištenje kondoma, kao i izbjegavanje lokacija s potencijalno onečišćenom vodom u kojoj se množe komarci koji prenose Zika virus. Usprkos tim preporukama, neki sportaši su otkazali nastup na Olimpijskim igrama, poput američkog biciklista Tejaya van Garderena te Jasona Daya, najboljeg golfera na svijetu. Obojica su kao razlog naveli brigu zbog trudnoće njihovih supruga.

Komentiraj