Sudionici okrugloga stola u Mostaru ocijenili su u srijedu kako je Hrvatima potrebno osigurati RTV kanal na hrvatskome jeziku pri javnim servisima u toj zemlji kako bi bili ravnopravni prema Srbima i Bošnjacima.

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić ocijenio je kako ‘kanal na hrvatskom jeziku mora postojati.
”Nacionalne manjine u Europi u normalnom svijetu imaju kanale na svom jeziku i nije normalno da jedan konstitutivni narod nema kanal na svom jeziku bez obzira je li bošnjački, srpski ili u ovom slučaju hrvatski”, rekao je Karamatić sudjelujući u radu Okrugloga stola “Zašto nam (ne) treba treći kanal?” kojega je organizirao Hrvatski studentski politološki forum pri Sveučilištu u Mostaru.
Pojasnio je da se treba osigurati financiranje javnih servisa koji se suočavaju s velikim problemima, ali ne iz pretplate, nego iz proračunskih sredstava.  Bosanskohercegovačka radio televizija, te Federalna radio televizija i Radio televizija Republike Srpske tri su javna servisa koja djeluju u BiH, a na čiji rad prigovore zbog nezastupljenosti Hrvata iznose brojni hrvatski političari dok mali broj hrvatskih građana plaća pretplatu ovim javnim servisima.
Novinarka i urednica Federalne televizije Duška Jurišić ocijenila je da je hrvatski RTV kanal političko pitanje, no da se ni hrvatske političke stranke ne trude kako bi riješila ovaj problem.
”Hrvatski predstavnici u vlasti pokazali su da mogu nešto poduzeti kada to zaista i hoće. To je vidljivo iz primjera blokade Federalnog parlamenta koja traje već četiri mjeseca zbog Zakona o igrama na sreću”, rekla je Jurišić.
Novinar i ravnatelj TV KISS-a iz Kiseljaka Tvrtko Milović ocijenio je da treba postojati RTV kanal na hrvatskom jeziku postoji koncezus među Hrvatima oko toga pitanja.
”Hrvatski kanal treba postojati jer postoji narod koji želi taj kanal. Kanal treba i mora postojati samim tim što ga Hrvati žele. Kako bi se on financirao isto kao i svi drugi kanali u javnom RTV servisu od pretplate”, rekao je Milović.
Novinar Vuk Bačanović je istaknuo da bi trebao postojati televizijski kanal na hrvatskom jeziku.
Hrvatski predstavnici u vlasti u nekoliko su navrata do sada pokušali promijeniti Zakon o Javnom RTV sustavu kojim bi se uveo i hrvatski RTV kanal, no u dva navrata su ga osporili bošnjački zastupnici ističući da bi se time narušio vitalni nacionalni interes toga naroda.

Komentiraj