Gotovo 100 Nijemaca poginulo je boreći se za Islamsku državu u Iraku i Siriji od 2012., rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere za Bild am Sonntag objavljenim u nedjelju.

Tih 100 poginulih dio su skupine od oko 700 Nijemaca koji su otišli boriti se u to područje.

Trećina ih se u međuvremenu vratila, rekao je.

De Maiziere je rekao da je Njemačka zapriječila putovanje u tu regiju nastojeći suzbiti odlaske. Protiv 800 pojedinaca se vodi istraga pod optužbom da su ilegalno putovali u regiju kako bi se borili, rekao je on novinama.

Nedavne izmjene njemačkih zakona daju pravo vlastima da oduzmu osobne dokumente bilo kome tko nastoji otputovati u ratnu zonu na Bliskom istoku i takva osoba ne može napustiti Njemačku tri godine. Isto tako olakšano je podizanje optužnice protiv onih koji pokušaju otputovati u tu regiju kako bi sudjelovali u terorističkim aktivnostima.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.