Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, uvrstio je “S one strane” Zrinka Ogreste među pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u ovoj godini, čime taj hrvatski film postaje kandidat za nominacije za Europsku filmsku nagradu, izvijestila je produkcijska kuća Interfilm.

Za tzv. ‘europskog Oscara’ Ogrestin će se film natjecati u selekciji svjetski afirmiranih redatelja, Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braće Dardenne, Christiana Mungiua i drugih.

Nominacije za nagrade biraju se glasovanjem članova Europske filmske akademije u 18 kategorija.  Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, a dobitnici proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj.

“S one strane” prati patronažnu sestra koja pokušava pobjeći od tereta prošlosti, što joj zbog nje same i okruženja u kojemu živi nije nimalo jednostavno. Film progovara o temama krivnje, oprosta, zaborava i osobnih demona.

U glavnim ulogama su Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, a scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta.

Svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, nakon čega je prikazan na nizu festivala, u Hong Kongu, Karlovim Varima, Beogradu, Sarajevu, La Rochelleu, te u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix.

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, osvojio je sedam Zlatnih Arena, uključivši Grand Prix, te Arene za režiju scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.

“Brojni dosadašnji uspjesi Ogrestinog filma potvrđuju da ima kandidata u svakoj kategoriji za europskog Oscara”, ističu iz Interfilma.

Ogresta je 1991. već bio nominiran za Europsku filmsku nagradu, u kategoriji debitantskog filma za svoj prvijenac, “Krhotine”.

Koproducenti su Zillion Film i HRT, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Šimun i Mate Matišić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a dizajneri zvuka su Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.