Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus gostovao je večeras u Dnevniku N1 televizije, gdje je rekao kako je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, koji se ove srijede mogao čuti u Osijeku tijekom prijateljske nogometne utakmice između Hrvatske i Izraela, lavina koja se valja već godinama, a uzrok joj je taj da nema nikakve reakcije.

“Nema sankcija, ne događa se ništa. Ni vlasti ni drugih. Oni koji to rade vide da mogu raditi što žele. Normalna reakcija bi bila da se u tom trenu nešto uradilo. Na stadionu postoji razglas, moglo se upozoriti. Na stadionu su bili predsjednik Vlade, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza… Nitko nije reagirao”, kaže Kraus.

Dodao je da je ovo nastavak zagrebačkog prosvjeda, na kojem je pet tisuća ljudi skandiralo isti poklič, a na čelu prosvjeda bio je potpredsjednik Sabora. “Situacija ide prema gorem i to se već vidi godinama, jer mi nismo nikada učinili ono što smo trebali – javnosti reći što znači taj pozdrav. Da je pod svim rasnim i drugim zakonima i dokumentima koje je potpisala ustaška vlada NDH stajao taj pozdrav. No, to se ne može reći, kod nas se to mora stavljati pod tepih”, poručio je Kraus.

Ističe i kako mediji imaju edukacijsku ulogu, a to bi posebno trebala imati javna televizija. “Mi smo pokušali na više načina nešto učiniti. Pokušati surađivati s državom i s drugim institucijama no nigdje nismo mogli “ući”. Ili nas odbijaju ili, najčešće, odgovore niti ne dobijemo. Šaljete dopise, a odgovore ne dobivate… Poslali smo pismo i novom ministru obrazovanja, Predragu Šustaru. Nadam se da će postojati volja da se nešto postigne”, zaključio je Kraus.

Komentiraj