Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi o pisanju medija, iz kojega se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlaštene zastupnice na arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala utjecati na stajališta arbitražnih sudaca koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ocijenilo “provokacijom”.

“U hrvatskim medijima i politici već se duže vrijeme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda”, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, dodajući da se Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad arbitražnog suda.

 

  • “Slovenija neće komentirati niti zadnje provokacije iz Hrvatske, ali će o toj stvari obavijestiti arbitražni sud”, navodi se u izjavi za javnost.

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ranije je navode “Večernjeg lista” da je Slovenija lobirala kod sudaca nazvao “glupošću”, dovevši objavu u vezu s predizbornim ozračjem u Hrvatskoj, a predsjednik Miro Cerar kazao je da se radi o pokušaju utjecaja na arbitražni sud i njegovu konačnu odluku.

Slovensko ministarstvo oglasilo se nakon što je Večernji list objavio da raspolaže transkriptima koji pokazuju da se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima i da će arbitražni sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji.

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla da je tako nešto, ako se pokaže istininim, neprihvatljivo.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.