Iračke snage osvojile su u ponedjeljak južne dijelove Faludže, uporišta Islamske države (IS) oko 50 km od Bagdada, u novoj fazi urbane borbe u ofenzivi pokrenutoj prije tjedan dana radi zauzimanja tog strateški važnog grada.

Nešto sjevernije su kurdske snage objavile da su postigle ključne ciljeve operacije pokrenute dan ranije i preuzele od džihadista devet sela istočno od Mosula, samoproglašene prijestolnice IS-a u Iraku.

Pod vodstvom najbolje istrenirane iračke borbene postrojbe, Elitne protuterostičke jedinice (CTS), vladine snage su prije zore ušle u Faludžu iz tri smjera.

“U zoru smo krenuli u juriš na Faludžu”, rekao je glasnogovornik CTS-a. “Iračke snage su ušle u grad uz zračnu potporu međunarodne koalicije predvođene SAD-om i uz iračko vojno zrakoplovstvo, topništvo i tenkove”, rekao je zapovjednik te operacije general Abdelvahab al-Saadi.

Iračke snage su uspjele zauzeti neka područja u južnom predgrađu te u sjevernoj i istočnoj periferiji Faludže, rekli su časnici.

Prvi grad koji je pao u ruke IS-a, Faludža je Mosul glavni cilj koje si je postavila međunarodna koalicija.

Koalicija podupire kurdske snage koje su u ponedjeljak uspjele preoteti IS-u devet sela blizu glavne prometnice koja povezuje Mosul i Erbil, glavni grad autonomne regije Irački Kurdistan.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakImunološki zavod: Upitna proizvodnja alergena
Sljedeći članakOTROVNA POLITIKA Od Ine do pakla i natrag
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.