Očekivani životni vijek stanovnika zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnu i razvoj (OECD) od 1970. godine produljio se za više od deset godina, pa je prosječna životna dob polovicom 2013. iznosila 80 i pol godina, no zamijećena su značajna odstupanja između različitih zemalja, stoji u priopćenju te međunarodne organizacije objavljenom u srijedu.

Očekivani životni vijek u zemljama članicama OECD-a svake godine prosječno “neprestano raste” za tri do četiri mjeseca, stoji u priopćenju organizacije koja broji 34 članice.

U zemljama poput Japana, Španjolske, Švicarske, Italije i Francuske očekivani životni vijek muškaraca i žena izračunat za 2013. godinu prelazio je 82 godine života. Te zemlje zauzimaju prvih nekoliko mjesta ljestvice. U Japanu je, po podacima OECD-a životni vijek stanovnika najdulji – 83,4 godine, a u Španjolskoj iznosio 83,2 godine.

Na dnu ljestvice su stanovnici Meksika (74,6 godina), Mađarske (75,7 godina), Slovačke (76,5 godina) i Turske (76,6 godina).

Iznenađenje predstavljaju Sjedinjene Države koje su također pri dnu ljestvice, točnije na 28. od 34 mjesta, s očekivanim životnim vijekom od 78,8 godina, unatoč tomu što su na prvome mjestu kada je riječ o troškovima namijenjenim zdravstvu po stanovniku.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.