Borna Filic/PIXSELL

Odvjetnik Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Haškog tribunala, pozvao je u petak da ona odmah bude puštena na slobodu, a francuski filozof Bernard-Henry Levy nazvao je njezino uhićenje u Den Haagu izvrtanjem svih vrijednosti.

Hartmann, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna” objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

“Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor”, rekao je odvjetnik William Bourdon.

Bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je osuđena 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.

“Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor”, rekao je odvjetnik William Bourdon i uhićenje nazvao “arhaičnim” potezom kojemu “nema mjesta u pravosuđu koje bi trebalo poštovati najbolje međunarodne standarde”.

Uhićenje je Bourdon nazvao “obračunom koji je tim paradoksalniji jer baca nepotrebnu ljagu na ugled ICTY-a u trenutku kada taj sud izriče povijesnu presudu”.

Francuski filozof Bernard-Henri Levy nazvao je uhićenje “apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove”. “Osuditi u istome danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio (…) to znači izvrnuti sve vrijednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili”, poručio je Levy.

Radovan Karadžić osuđen je u četvrtak na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je novinarske organizacije, a među njima i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da odmah bude puštena na slobodu.

Hartmann je u knjizi “Mir i kazna”, objavljenoj  2006. godine – nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte – između ostaloga pisala i “o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra”, piše HND i upozorava “One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure”.

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je uhićenje kao “neprihvatljivo”.

Komentiraj

FOTO:Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.