Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić u petak na večer je na temelju prijedloga državnog odvjetništva i odluke suda BiH pušten na slobodu i određene su mu mjere zabrane iako je njegova obrana ranije najavila da će biti zadržan u 24-satnom pritvorunakon što je izručen iz Švicarske.

Orića je Švicarska u petak izručila Bosni i Hercegovini, a švicarske su ga vlasti bile zadržale na temelju zahtjeva srbijanskog ureda Interpola zbog sumnji da je počinio ratne zločine nad Srbima u istočnoj Bosni.

“Naser Orić večeras je pušten na slobodu”, rekla je glasnogovornica suda BiH Manuela Hodžić. Pojasnila je da je državni odvjetnik BiH, nakon što je ispitao Orića, predložio određivanje mjera zabrane koje uključuju ograničenje kretanja i boravka, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu te povremeno javljanje nadležnoj policijskoj upravi.

[quote_box_center]

  • Na prijedlog državnog odvjetništva i odluke suda BiH Naser Orić pušten je na slobodu i određene su mu mjere zabrane
  • Njegova obrana je ranije najavila da će biti zadržan u 24-satnom pritvoru nakon što je izručen iz Švicarske

[/quote_box_center]

Sud BiH se složio s tim prijedlogom državnog odvjetništva BiH, procenjujući da su te mjere dovoljne da se osigura neometano vođenje predmeta ratnih zločina. U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora, pojasnila je glasnogovornica suda.

Orićeva odvjetnica Lejla Čović ranije je tijekom dana rekla da će Orić biti zadržan u 24-satnom pritvoru. Naser Orić je tijekom dana posebnim zrakoplovom prebačen iz Švicarske u BiH. Švicarski savezni ured za pravosuđe u četvrtak je odobrio njegovo izručenje Bosni i Hercegovini nakon što je uhićen 10. lipnja u Thonexu, nedaleko Ženeve na temelju tjeralice što ju je raspisao Interpol u Beogradu. Tada su mu švicarske vlasti odredile ekstradicijski pritvor a zatim ga odlučile izručiti BiH. Protiv Orića državno odvjetništvo u Bijeljini pokrenulo je istragu o ratnim zločinima nad Srbima u istočnoj Bosni, nakon čega je državno odvjetništvo BiH 2006. preuzelo taj predmet i do danas nije podiglo optužnicu.

Srbijansko pravosuđe tereti Orića da je kao ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici sudjelovao u smaknućima Srba u toj općini u kojoj su postrojbe bosanskih Srba u ljeto 1995. godine počinile najteži ratni zločin genocida na tlu Europe nakon okončanja II. svjetskog rata likvidiravši više od 8.000 bošnjačkih mladića i odraslih muškaraca.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:V.T./Hina
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.