Tursko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je u noći na ponedjeljak položaje pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK) nakon što su kurdski borci u nedjelju izveli najkrvaviji napad od prekida dvogodišnjeg primirja u srpnju, ubivši 16 turskih vojnika.

PKK je u nedjelju napao turski vojni konvoj u planinskom području Daglica, u pokrajini Hakkari, u blizini granice s Irakom, a broj od 16 poginulih pripadnika turskih oružanih strana potvrdile su obje strane.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012., kako bi se konačno okončala pobuna i sukobi u kojima je poginulo više od 40.000 ljudi. Erdogan je nakon napada na konvoj poručio da će borba protiv PKK-a od sada biti još odlučnija.

Prema njegovim riječima, od prekida primirja u srpnju vojne i policijske snage ubile su oko 2.000 boraca PKK-a.

Tursku 1. studenoga očekuju prijevremeni izbori, a Erdoganova vladajuća stranka se nada da će u parlamentu zadržati većinu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.