Ustavni sud Kosova u utorak je privremeno suspendirao sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih općina postignut pod pokroviteljstvom EU-a.

Sud je odluku o suspenziji donio na zahtjev za ocjenom ustavnosti koji je podnijela kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga.

Jahjagin zahtjev od kraja listopada podupro je i kosovski premijer Isa Mustafa.

Sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina iz kolovoza dio je Bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignutog 19. travnja 2013. Postignut je uz posredovanje tadašnje šefice europske diplomacije Catherine Ashton i bio je jedan od uvjeta da Kosovo potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Europska komisija je u utorak ocijenila da je Priština postigla napredak i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prekretnica na putu ka europskoj budućnosti, ali da je ta država i dalje na početku puta u primjeni europskih standarda u većini područja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.