EPA/THOMAS CHENG

Majka Terezija 4. će rujna ove godine biti proglašena svetom, objavio je papa Franjo u utorak.

Rimokatolička časna sestra svoj je život posvetila radu sa siromašnima u indijskom gradu Kalkuti. Osnovala je red časnih sestara koji vodi 19 domova, te osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Majka Terezija preminula je 1997. godine u 87. godini života, a šest godina kasnije beatificirana je, što je prvi korak prema proglašenju svetim. Papa je prošle godine priznao drugi čudo koje se pripisuje Majci Tereziji – izliječenje Brazilca sa nekoliko tumora na mozgu, otvarajući tako vrata da postane sveta.

Rodila se 1910. godine kao Agnese Gonxha Bojaxhiu. Njeni su roditelji bili Albanci, a odrasla je u tadašnjem Otomanskom carstvu, današnjem Skopju. U 19. se godini priključila irskom refu Loreto, a 1929. godine poslana je u Indiju, gdje je predavala u školi pod imenom Tereza. 1946. godine preselila se u Kalkutu, gdje je otvorila hospicij i dom za ostavljenu djecu. Osnovala je red ‘Misionarke ljubavi’ 1950. godine, koje danas broji 4500 časnih sestara diljem svijeta.

Svjetsko je priznanje dobila zbog svog rada u Kalkuti, ali njeni su je kritičari optuživali da prihvaća novac od diktatora. Pet godina nakon njena smrti Papa Ivan Pavao II. priznao je njeno prvo čudo – izliječenje Monice Bestre od tumora.

Komentiraj

FOTO:EPA/THOMAS CHENG
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.