Holivudski glumac Nicolas Cage 2007. godine kupio je rijetku lubanju dinosaura Tyrannosaurus bataar, ne znajući kako je zapravo kupio ukradenu ‘robu’. Sada ju je odlučio vratiti vladi Mongolije.

Mongolske su vlasti objavile kako je glumac dobrovoljno pristao na vraćanje lubanje, kada je saznao za okolnosti. Za lubanju je platio 276 tisuća dolara, a kupio ju je u jednoj galeriji na Beverly Hillsu, koja mu je dala i certifikat autentičnosti. Ni glumac ni galerija neće biti kazneno prijavljeni.

Kako su američki tabloidi tada pisali, na držabi je lubanju ‘pod nosom’ uzeo Leonardu di Capriju. Cageov publicist rekao je kako su glumca prošle godine nazvali iz Ureda državne sigurnosti i priopćili mu kako je lubanja najvjerojatnije ukradena. Kada se dokazalo da je vrijedan dio kostura ilegalno izvezen iz Mongolije, Cage je odlučio lubanju vratiti.

Tyrannosaurus bataar bio je u srodstvu s Tyrannosaurus rexom i živio je prije otprilike 70 milijuna godina. Ostaci ove vrste otkriveni su samo u Mongoliji, koja je zabranila izvoz fosila dinosaura još 1924. godine.

Komentiraj