Ženska soba – Centar za seksualna prava u četvrtak je predstavio jednogodišnji projekt “Edukacije stručnih osoba koje rade sa žrtvama nasilja u obitelji”, a predsjednica Ženske sobe Maja Mamula istaknula je da je projekt polučio odlične rezultate.

 Projekt je održan kroz četiri dvodnevna modula na kojima se raspravljalo o nasilju u obitelji, indikacijama, o posljedicama koje trpe žrtve, o ulozi institucija u radu sa žrtvama te o radu sa samim počiniteljima nasilja. U projektu je sudjelovalo 40-ak stručnih osoba iz nadležnih institucija, od MUP-a, sektora socijalne skrbi, državnog odvjetništva, sektora obrazovanja i civilnog društva, uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Rezultati cjelokupne edukacije pokazali su da je projekt vrlo dobro osmišljen, a najveća mu je vrijednost što je ukazao na važnost suradnje svih institucija koje se bave problemima obiteljskog nasilja. Bez međuresorske suradnje ne možemo očekivati rezultate, rekla je Mamula, ističući iznimnu potrebu za nastavkom takvog tipa edukacije. To je, tvrdi, potrebno ne samo zbog unapređenja rada sa žrtvama nasilja u obitelji, nego i zbog podrške kroz edukaciju i suradnju za osobe koje rade s s tim žrtvama.

 Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a dodatno je zabrinjavajuće što se i danas vrlo mali broj prijavljuje. Istraživanja pokazuju da su razlog tomu strah od počinitelja, dugi sudski procesi, niske kazne za počinitelje, nepovjerenje u institucije, itd. Sve to pridonosi činjenici da se npr. seksualno nasilje ubraja u najmanje prijavljivane zločine, pa brojke govore da na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih. Kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva, istaknuto je na okruglom stolu.

 Ženska soba ističe i podatak Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova po kojemu svakih 28 dana u Hrvatskoj bude ubijena jedna žena, a počinitelj je njezin sadašnji ili bivši partner. Svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje od strane partnera, a njih oko 30 svaki su dan žrtve fizičkog nasilja, koje nad njima počini njihov sadašnji ili bivši suprug. Prema službenim podacima policije, koji se prate od 2003. godine, svake godine prijavi se između 11.500 i 17.500 počinitelja, a broj žrtava kreće se od 14.500 do 22.000, od kojih su žene žrtve u 64 do 71 posto.
 U zadnjih deset godina ubijeno je 305 žena u dobi od 22 do 47 godina. Najnoviji podaci govore da je prijavljeno čak 4.592 kaznena djela na štetu djece i obitelji. Sve te crne brojke zvone na uzbunu i pokazuju da se bez zajedničke suradnje, edukacije i potpore svih institucija i civilnog društva teško može smanjiti, odnosno prevenirati nasilje, a kad je počinjeno, žrtvama pružiti svu moguću stručnu potporu, poručila je predavačica u edukacijskom projektu, sutkinja Branka Žigante Živković.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.