Grad Split ostvario je u četvrtak milijunto ovogodišnje turističko noćenje i to dva mjeseca prije nego prošle godine, a iz Turističke zajednice grada Splita ističu kako se na godišnjoj razini bilježi rast noćenja za 21 posto.

Milijunto noćenje ostvario je američki profesor i arheolog Michael R. Werner, koji je u Split stigao na Dane Dioklecijana, skup koji se u Muzeju grada Splita održava sljedeća dva dana, a ostvareno je u Hotelu Cornaro.

 

  • “Vjerujemo kako će se iz godine u godinu povećavati dolasci gostiju. Nadamo se da ćemo sljedećih godina još i ranije ostvariti milijuntno noćenje”, kazao je gradonačelnik.

 

 

Werner je na odličnom hrvatskom jeziku novinarima rekao kako u Splitu nije bio više od 30 godina, a tada je kao student četiri sezone radio na arheološkim iskopavanjima u Dioklecijanovoj palači.

“Grad je strašno napredovao od onda. Postao je veći. Sjajno je to mjesto. Splićani se nisu promijenili. I dalje su dragi i topli ljudi”, kazao je Werner.

Činjenicom da je milijunto noćenje ostvareno krajem kolovoza i dva mjeseca ranije nego lani, zadovoljan je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji se nada kako će, s obzirom da kolovoz još traje, brojke biti i veće nego prošle godine.

“Vjerujemo kako će se iz godine u godinu povećavati dolasci gostiju. Nadamo se da ćemo sljedećih godina još i ranije ostvariti milijuntno noćenje”, kazao je gradonačelnik.

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić naglasila je kako je Split ove godine milijunto noćenje ostvario dva mjeseca ranije nego godinu ranije te da se broj noćenja povećao u odnosu na prošlu godinu za 21 posto.

Istaknula je kako su statistike pokazale da su upravo gosti iz SAD-a na drugom mjestu po broju ostvarenih noćenja u Splitu te zadovoljstvo što profesora Wernera mogu počastiti kao “milijuntnog spavača u našem gradu”.

Gosti dosta troše na prehranu i piće pa tako i u Splitu, kazala je Vukšić, navodeći kako je u posljednjih godinu dana u Splitu otvoreno čak 38 novih restorana, nakon čega slijedi potrošnja u galerijama, muzejima, ali i u drugim gradskim institucijama.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.