Turski ratni zrakoplovi izveli su nove napade na položaje Islamske države u Siriji i kurdske militante u sjevernom Iraku. Ovo je druga uzastopna noć da je Turska napala Islamsku državu, prenosi BBC.

Turski je to odgovor na prošlotjedni bombaški napad, za koji se vjeruje da je izvela Islamska država, u gradu Surucu gdje je poginulo 32 ljudi te graničnim sukobima s militantskim skupinama. Zračni napadi na Irak pri su napadi na Kurdistansku Radničku stranku (PKK) od primirja koje je nastupilo 2013. godine. PKK se bore s Turskom desetljećima zbog autonomnog područja.

Vojno krilo PKK u srijedu je preuzelo odgovornost za ubojstvo dvojice turskih policajaca. Skupina tvrdi kako su muškarci surađivali s militantima Islamske države u napadu na Suruc, čiji su cilj bili ljevičarski aktivisti.

Vlada je u subotu u priopćenju objavila kako je njihova avijacija pogodila skloništa PKK, bunkere, skladišta i druge ‘logističke točke’ na sjeveru Iraka, uključujući i planine Qandil, gdje je smješteno zapovjedništvo PKK. Nisu objavili koji su bili ciljevi napada na Islamsku državu u Siriji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je kako su napadi na Islamsku državu dio ‘širokog procesa’. Turska je u petak uhitila stotine pristaša Islamske države, te su objavili kako će dopustiti SAD-u da koristi njihovu klljučnu zrakoplovnu bazu za napade na ciljeve Islamske države.

Turska je vlada suočena s valom kritika u zemlji i inozemstvu da ne rade dovoljno u borbi protiv Islamske države, unatoč tome što su dio međunarodne koalicije koja se bori protiv ove islamističke skupine.

Zračni napadi u petak označili su prve zračen napade na ciljeve u Siriji otkako je 2013. godine Islamska država započela svoje osvajanje Iraka i Sirije. “To je dugotrajan proces. Nije ograničen na jedan dan ili jednu regiju. Na najmanji pokret koji bi zaprijetio Turskoj odgovorit ćemo najsnažnije”, rekao je Dacutoglu i dodao kako je Turska spreman poslati vojnike preko granice u Siriju ‘ako će postojati takva potreba’.

Sporazum da se Amerikancima dopusti korištenje Incirlik zračne baze došao je nakon mjeseci pregovora, koji su zaključeni u telefonskom razgovoru između američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana. sporazum dopušta Amerikancima da koriste bazu, koja je bliže sjevernoj Siriji i Iraku. Erdogan je potvrtdio kako će Amerikancima baza biti na raspolaganju u ‘određenom okviru’, ali nije iznosio detalje.

Komentiraj