Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je u četvrtak medijska nagađanja o osnivanju HDZ-ove vlade u sjeni, naglasivši kako HDZ nije, niti će formirati Vladu u sjeni jer čvrsto vjeruje u pobjedu na parlamentarnim izborima, te da je Domoljubna koalicija spremna preuzeti odgovornost za upravljanje državom.

“Čvrsto vjerujem u pobjedu na skorašnjim parlamentarnim izborima. HDZ-ova Domoljubna koalicija spremna je preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom”, izjavio je Karamarko Hini.

Istaknuo je kako su se ozbiljno pripremali za preuzimanje odgovornosti za upravljanje zemljom, a rezultat tih priprema je i njihov gospodarski program koji su HDZ-ovi stručnjaci radili u suradnji sa stručnjacima njemačkog IFO Instituta.

Dodao je da taj program predviđa ozbiljne reforme potrebne za aktivnije pokretanje proizvodnje, povećanje investicija i otvaranje radnih mjesta.

“Međutim, te će reforme provoditi stvarna, kompetentna i stručna vlada a ne nekakva vlada u sjeni”, naglasio je.

 

  • Karamarko je potvrdio kako je točno da je već duže vrijeme u kontaktu s brojnim ekonomskim i drugim stručnjacima, te da razgovara sa stranačkim i izvanstrančkim ljudima različitih profila.

 

Istaknuo je da Hrvatska mora okupiti svu svoju pamet kako bi postala gospodarski snažna i stabilna zemlje.

“Međutim, svi oni s kojima sam razgovarao, kao i svi stranački dužnosnici, već odavno znaju, a to vam i sami mogu potvrditi, da nikada, ni s kim od njih nisam razgovarao o bilo kakvoj konkretnoj funkciji, a kamo li ju nekome obećao”, rekao je Karamarko.

Što se tiče nagađanja o smanjenju broja ministarstva, predsjednik HDZ-a rekao je da postoji prostor za uštede i smanjenje broja ministarstava, ali u ovom trenutku je teško reći točno koliko.

“Ako želimo jeftiniju i racionalniju, a ne ovakvu rastrošnu državu kakvu imamo sada, onda moramo krenuti od vrha. Od same vlade. Kako ćemo tražiti racionalnost i učinkovitost od javnih i državnih poduzeća ako to najprije ne učinimo u vladi. Ne može država više trošiti ono što nije zaradila, a ceh zato plaćati građani”, izjavio je Karamarko za Hinu.

Inače, u medijima su se pojavila nagađanja da je HDZ uoči parlamentarnih izbora navodno formirao vladu u sjeni, te nagađanja o tome da će u budućom HDZ-ovoj vladi biti manje ministarstava, kao i imena ministara.

HDZ-u odgovara svaki datum parlamentarnih izbora

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar izjavio je u četvrtak kako je HDZ-u dobar svaki datum parlamentarnih izbora koji je u skladu s Ustavom i zakonima, a jedini je interes da što prije prestane agonija s Milanovićevom Vladom.

“Naš jedini interes je da čim prije prestane ova agonija koja traje s Milanovićevom Vladom. Veselimo se parlamentarnim izborima”, rekao je Mlakar novinarima u Središnjici HDZ-a upitan kako komentira neslužbene izvore iz Vlade da će predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović ponuditi tri datuma za održavanje parlamentarnih izbora – 29. studenoga, te 6. i 13. prosinca.

Upitan imaju li SDP i Vlada zakonske mehanizme ponuditi predsjednici Republike raspisivanje izbora u određene datume, HDZ-ov zastupnik Mlakar je rekao da zakon o tome ništa ne govori, već bi interesantnije bilo čuti što o tom misli parlamentarna većina s obzirom na mogućnost raspuštanja Sabora ili čekanja isteka mandata od četiri godine.

Na pitanje treba li predsjednica Republike provoditi konzultacije s nekim vezano uz određivanje datuma parlamentarnih izbora, odgovorio je da to ne mora.

Predsjednica države nije dužna, ali sigurno je dobra parlamentarna praksa da se dogovara. Iako nikada nisam bio predsjednik Republike vjerujem da su se i do sada dogovarali bar sa čelnicima političkih stranaka i vjerujem da će to i sada biti slučaj, kazao je Mlakar.

HDZ-ov saborski zastupnik također je naglasio kako je od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke očekivao da bude aktivnije uključen u priču oko parlamentarnih izbora.

Vezano uz današnje priopćenje Ministarstva uprave kako će u roku od osam dana obustaviti izmjene Statuta grada Vukovara ocijeni li ih neustavnim ili nezakonitim, Mlakar je odgovorio kako je to Ministarstvo citiralo ono što piše u zakonu.

“Ministarstvo ima pravo obustaviti od primjene odluke ukoliko drži da nisu sukladne Ustavu i zakonu, i pokrenuti postupak pred Vladom koja će se onda pojaviti pred Ustavnim sudom. Kakvu ocjenu su donijeli, ne znam”, kazao je Mlakar.

Ministarstvo uprave RH priopćilo je da je u četvrtak zaprimilo obavijest vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koje smatra da je izmijena Statuta Grada Vukovara vezana za uporabu dvojezičnosti u Vukovaru neusklađena s Ustavom i zakonima. Ministarstvo je najavilo da će, ocijeni li je neustavnom ili nezakonitom, u roku od osam dana obustaviti primjenu Statutarne odluke o dvojezičnosti.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.