Početak novog kruga mirovnih pregovora o sirijskom ratu odgađa se za dva dana kao bi posebni posrednik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura mogao putovati u Damask i Teheran i čuti njihova stajališta o političkoj tranziciji, objavljeno je u četvrtak.

Treba provjeriti stajalište svih strana o ratu u Siriji, regionalnih i međunarodnih kako bi se stvorila kritična masa “o tome što će biti okvir političke tranzicije”, rekao je De Mistura.

“Idući krug pregovora mora biti konkretan” da bi politički proces “vodio političkoj tranzicijI”, rekao je.

Prvi krug pregovora završio je 24. ožujka. Drugi je trebao početi 9. travnja, a zatim je odgođen za  11. travnja.

De Mistura je rekao da je već čuo neke zanimljive ideje iz Rusije te će još saslušati turske, saudijske, jordanske i libanonske sugovornike prije nego počne idući krug 13. travnja.

Sirija održava izbore 13. travnja, pa će izaslanstvo sirijske vlade stići u Ženevu 14. ili 15. travnja.

Pregovori se održavaju istodobno s prekidom vatre koji je trajao dulje od mjesec dana i omogućio dostavu humanitarne pomoći.

De Misturin savjetnik Jan Egeland “razočaran” je usporavanjem dostave pomoći.

“Imali smo spremne konvoje”, rekao je i dodao da svih pet konvoja ne može krenuti prema 287.000 ljudi koji nisu primili pomoć jer su su u teško dostupnim zonama ili su opkoljeni.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.