Nakon konstituirajuće sjednice Sabor danas nastavlja sa zasjedanjem u 11 sati.

Jutros se trebala održati sjednica Odbora za zakonodavstvo, ali se Mostovci nisu pojavili. Pojavio se samo Mostov Ivan Kovačić. U Saboru je na početku zasjedanja bilo 114 zastupnika, dovoljno za kvorum.

Tijek sjednice Sabora:

16:18 HDSSB-ov Branimir Glavaš najavio je da će podržati ovaj prijedlog zakona. Vjeruje, kaže, kako Vladin motiv nije povećanje poreza kako bi političke stranke dobile više novaca, već je to iz ‘pozitivnih pobuda’.

16:09 “Ajmo iskoristiti priliku da onemogućimo trgovačka društva da financiraju stranke kreditima koji se ponekad – otpišu”, rekao je Ivan Lovrinović. Gordan Maras odgovorio mu je kako je njegov stav da bi se donacije strankama veće od simboličnog iznosa od tisuću kuna trebalo zabraniti.

16:01 SDP-ov Branko Grčić od Sabora i Vlade zatražio je da se Zakon o smanjenju poreza na dohodak i poreza na dobit što prije da u proceduru. “To ste obećali. To od vas očekujem, a građani će to pozdraviti”; rekao je Grčić i dodao da se može pričekati sa smanjenjem PDV-a.

15:39 ‘Ovdje imamo nekoliko ‘ad hoc’ zakona koji su na dnevnom redu, a koji bi trebali dati privid da se nešto radi. Zanima me kada će se tu naći neki novi zakoni. Iz iskustva prošle Vlade znamo da su u pitanju mjeseci’, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

O novom prijedlogu Zakona o financiranju političkih stranaka je rekao kako neće donijeti uštede, već da se tu radi tek o stvaranju dojma.

15:31 Završena je rasprava po klubovima i krenula je pojedinačna rasprava, javlja Dnevnik.hr.

15:27 “Odustali ste od politićke ozbiljnosti i vjerodostojnosti. Notorna je činjenica da ste do zadnje sekunde čekali u Ministarstvu uprave čekali da registrirate stranku kako biste sačuvali sredstva iz proračuna”, replicirao je Pernaru zastupnik Mile Horvat (SDSS).

15:18 “Predlagatelji nisu doveli građane u zabludu, jer se ne radi o brojkama u istovjetnim kategorijama”, replicirao je Pernaru zastupnik Tomislav Ćorić (HDZ).

Nikola Grmoja (Most) replicirao je Pernaru da se zna gdje njega najviše svrbi, a to je registriranje nove stranke Živog zida, kako bi se sačuvali novci. Dodao je da je tu očito bilo riječi o nekom kriminalu.

“Gospodin Pernar će očito sve nas terorizirati ovdje, zato jer je ostao bez proračunskih sredstava”, poručio mu je Grmoja.

15:10 Ivan Pernar u ime kluba Živi zid slijedeći je na redu za izlaganje.

Kao predstavnik Živog zida Pernar je istaknuo da se slaže sa smanjenjem sredstava za financiranje političkih stranka. Političke stranke i političare nazvao je “kastom” koja dobro živi.

Pernar je naglasio da su sredstva za političke stranke prevelika te je istaknuo da Živi zid dobiva 340.000 kuna godišnje za rad. Rekao je da bi ta sredstva trebalo prepoloviti.

“Prosječnog građanina ne zanima da li mi izdvajamo iz prihoda ili rashoda, nego koliko u postotku ta sredstva čine”, rekao je Pernar te dodao da se ona povećavaju zapravo za 50 posto. “Stvara se neka slika o racionalizaciji, koje zapravo nema”, poručio je Pernar.

“Postoje određeni pojedinci koji pripadaju određenim strankama koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Prozvao je tehničkog ministra Tomislava Panenića za trošenje pola milijuna kuna Ministarstva gospodarstva, koje je zloporabio za reklamnu kampanju Mosta, javlja Dnevnik.hr.

“Evidentno je iz vremena emitiranja da su te propagandne poruke bile vezane za izbore”, rekao je pernar i dodao da nije siguran da je Most to naveo u troškovima kampanje. Prozvao je Most i da su “zgrabili svu vlast” u svoje ruke.

U konačnici, rekao je Pernar, naše stranke ne snose teret ekonomske krize.

15:09 Kako piše N1, Ivan Pernar je prvi za govornicom.

15:08 Nakon stanke je nastavljena sjednica Sabora.

13.22 Završena je rasprava i proglašena je stanka do 15 sati.

13:07 “Osjetio sam da zastupnik Ćorić (HDZ) pokušava stvoriti privid da se HDZ bori protiv korupcije, a HDZ je generator korupcije. Sud je srušio iz proceduralnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije”, kazao je Ivan Pernar, dodajući kako je i sam Reiner kazao da je HDZ generator korupcije. Reiner se uznemirio i optužio ga da laže, a Pernar mu je uzvratio da postoji snimka YouTubeu, javlja N1.

‘Molim vas, sjednite se i ne odgovarajte mi! Lagali ste u sabornici pred hrvatskom javnošću!’, kazao je Reiner. Izrekao mu je opomenu, optužio ga za rušenje digniteta Sabora i zamolio ga da to više ne radi.

13:04 Odbor za zakonodavstvo sutra će u 9 sati održati novi sastanak i pokušati proći izmjene zakona.

12:51 Petra Mandić imenovana je predstojnicom Ureda predsjednika Sabora. Oporba je inzistirala na odgovoru odlazi li ona nakon dvije godine, na što je Odbor potvrdno odgovorio, piše N1.

12:31 Vesna Pusić (HNS) kazala je da bi efekti ovog zakona trebali imati nezanemarive efekte na proračun – ušteda bi iznosila između 6 i 7 milijuna kuna. Transparentno, proračunsko financiranje stranaka, koje je svima jasno, znači eliminiranje velikog prostora korupcije. 

 

Prijedloge Mosta Davor Bernardić (SDP) je nazvao zabavom za narod: “Oni su su dimna zavjesa ne bi li se kadroviralo u Vladi bez problema i da se javnost zabavlja po principu ‘kruha i igara’, ali bez kruha.” Kazao je i kako se od famoznih jamstava uglavnomm odustalo – nema ni ZERP-a ni RTV pristojbe u tim prijedlozima. Prigovorio je i što su se prijedlozi sastavljali daleko od očiju javnosti, javlja N1.

Upitan je o nezainteresiranosti Zorana Milanovića za sjednicu, budući da je šef kluba, a nije na sjednici. Naveo je da Milanović ima obveze, a klub SDP-a funkcionira, a nakon izbora će se stranka konsolidirati. Komentirao je i nedolazak zastupnika Mosta na Odbor za zakonodavstvo.

“Njihov nedolazak je najvažnija poruka – to govori što i sami misle o svojim prijedlozima zakona”, kazao je Bernardić.

Komentirao je i činjenicu da Živi zid traži sudjelovanje u oporbenoj kvoti za čelnike osbora. Treba uvažiti zahtjeve parlamentarne stranke, kaže Bernardić, dodajući da je SDP uvijek za razgovor i uvažavanje, “ali zahtjevi moraju biti realni i rješavati se dogovorom”, a ne “stavljanjem prevelikih zahtjeva”.

 

12:14 Veljko Kajtazi je u ime kluba nacionalnih manjina donošenje ovog zakona nazvao “dva koraka unazad”, iako on za neke može biti i korak naprijed.

“Rad košta”, poručio je, a najviše košta neobavljen posao.

“Ako je netko zloupotrebljavao sredstva za rad onda to treba sankcionirati. Ovaj zakon ne uzima u obzir činjenicu da smo mi svi u istoj startnoj poziciji. Mene će osobno ovaj zakon najviše pogoditi, no bez obzira za to i ovo je bolje od situacije u posljednjim mjesecima kad je naš rad bio nemoguć”, poručio je Kajtazi.

Bauk mu je u replici odgovorio da ne bi trebalo miješati nezavisne zastupnike i političke stranke, no da predstavnici manjina uživaju poseban status jer se biraju u posebnoj izbornoj jedinici. Predloženom zakonu, rekao je, nije intencija zakinuti zastupnike manjina.

12:05 U ime kluba Mosta govorio je Miro Bulj te naglasio uštedu od šest milijuna kuna. Istaknuo je i nužnost za transparentnost čitavog postupka financiranja.

U replici Nikola Grmoja je prozvao SDP za “glancanje imidža lika i djela Zorana Milanovića” te da je angažiranje “gospodina Browna” trebalo financirati odnekud i da za to nije sigurno bio dovoljan proračun, odnosno sredstva iz proračuna.

11:59 U ime kluba SDP-a Arsen Bauk je poručio da će SDP biti suzdržan u raspravi oko Zakona o financiranju političkih stranaka. Što se tiče hitne procedure, rekao je da će taj zakon jedini stupiti na snagu, što se Mostovih jamstava tiče, ali da će se to vidjeti na sjednici nove Vlade.

Rekao je da predloženom zakonu nedostaje obrazloženje koliko će njegovo provođenje koštati.

Peđa Grbin (SDP) je u replici rekao da bi htio uvođenje još dvije mjere – da političke stranke javno objave tko ih kreditira te da kreditiranje stranka obavlja isključivo preko kreditnih institucija. No, istaknuo je da to ne može niti predložiti, jer zakon ide u hitnu proceduru.

Bauk je rekao da SDP nije htio na sjednici odbora rušiti kvorum oko ovog prijedloga zakona te je to i obrazložio. “Ovaj zakon, od svih sedam koji su u proceduri, najmanje loš”, poručio je Bauk u odgovoru na repliku.

11:54 Na redu je hitni postupak donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka. Zastupnik Šimić iz kluba Mosta obrazložio je prijedlog tog zakona zastupnicima u ime predlagatelja. Naglasio je samnjenje financiranja političkih stranaka u ukupnoj visini od 6 milijuna kuna, s 57 na 51 milijun kuna. Most smatra da se stranke trebaju financirati prema prihodima u državnom proračunu, poručio je Šimić.

11:52 Zastupnici su jednoglasno usvojili imenovanje Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom

11:51 Završena je rasprava o produljenju mandata pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak. Započela je rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o financiranju političkih stranaka, što predlaže Most. Miroslav Šimić je kazao da je logičnije vezati prihode stranaka uz prihode, a ne rashode državnog proračuna.

11:39 Ivan Pernar opet se javio zbog povrede poslovnika. “Gospodine Petrov, opet isti članak, 238, gospođa Strenja Linić je davala repliku kolegi iz SDP-a, a ne Reineru i niste je opomenuli, zato što je vaša stranačka zastupnica. Mene ste opomenuli”, rekao je Pernar.

Ukoliko smatrate da nisam dobro postupio, prijavite to odboru, koji će to provjeriti, odgovorio mu je Petrov i kazao kako ne postoji protekcija u slučaju Strenje Linić, zbog njezine stranačke pripadnosti.

11:32 U ime kluba HDZ-a, Željko Reiner je rekao da će dati podršku pravobraniteljici Slonjšak za produljenje mandata.

Replicirala mu je Ines Strenja-Linić te se složila s tim da je oporba kriva za kašnjenje s procedurom oko produljenja mandata pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ih nazvala “licemjerima”, piše Dnevnik.hr.

Oboma im je odgovorio u replici SDP-ov Hajduković te ih podjsetio tko je raspolagao s većinom u prošlom sazivu Sabora.

11:24 U ime kluba Mosta, zastupnica Ines Strenja-Linić rekla je da će njezin klub podržati prijedlog Vlade i pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak.

11:19 Prva točka današnjeg dnevnog reda je produženje mandata pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak. U ime predlagatelja zahtjev je obrazložila tehnička ministrica Bernardica Juretić.

Replicirao joj je Goran Beus Richenberg (HNS), koji je tražio da se ispriča Saboru zbog neprovođenja postupka na vrijeme te da je sustav pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom doveden u pitanje.

Ministrica se u odgovoru ispričala Saboru u ime tehničke Vlade. “Meni osobno je jako žao da je došlo do ovoga”, kazala je Juretić. “Još jednom od srca isprike svima onima kojima je možda nanesena nepravda”, dodala je.

11:17 Sabor je glasovanjem utvrdio da se prihvaća uvrštenje Zakona o financiranju političkih stranaka na dnevni red po hitnom postupku.

11:13 Nenad Stazić javio se zbog povrede poslovnika, na članak 33., koji nalaže da predsjednik Sabora daje objašnjenja, a ne Miro Bulj, što se dogodilo kada je Bulj objasnio umjesto Petrova zašto se ide ili ne ide na hitnost postupka.

Zbog povrede poslovnika javio se i Ivan Pernar.

Sad je Pernar Petrova prozvao da je pristran, odnosno da Mostovcima u Saboru dopušta više nego drugima.

“Rekli ste da ćete biti nepristrani i jednaki prema svima, ali vidimo da to nije slučaj. Tko vas krititira, uzima mu se riječ”, rekao je Pernar.

“Vidim da ste tražili povredu poslovnika, po kojoj točki?”, pitao je Petrov.

To je nakratko zbunilo Pernara, ali se brzo snašao.

“238”, bubnuo je Pernar valjda prvi broj koji mu je pao napamet pozvavši se tako na tko zna koju točku poslovnika. To je izazvalo smijeh samog Pernara i cijelog Sabora.

“Drugi je članak al nema veze”, kratko je Petrov prokomentirao.

Nakon što su se izabrani predstavnici naroda ismijali na poslu sjednica je nastavljena, piše Index.

S 81 glasom za izglasana je hitnost procedure.

11:08 Počela je sjednica Sabora. Božo Petrov je predložio dopunu dnevnog reda s deset točaka.

11:04 Nedolazak Mostovaca na Odbor komentirao je i Andrej Plenković:“Ja mogu odgovarati za klub HDZ-a. Svi naši zastupnici su bili i na sjednici kluba i odbora. Na svakom je klubu da vodi računa o dolascima, disciplini, nazočnosti zastupnika na odborima”, rekao je Plenković.

 

11:03 U sabornici se nalazi 114 zastupnika i utvrđen je kvorum.

Gorean Beus Richemberg je u ime kluba HNS-a je dao prigovor na vođenje Zakona o financiranju političkih stranaka u hitnu proceduru, jer zaslužuje temeljitu javnu raspravu i raspravu po saborskim odborima.

10:50 ”Zbog PR-a Mosta ne treba raditi preko koljena, na to treba upozoriti građane. Evo, npr, od smanjenja RTV pretplate ništa, a o tome su naveliko govorili u kampanji”, rekao je SDP-ov Gordan Maras za N1. ‘Mi ćemo danas vrlo jasno reći što mislimo o njihovim modelima, idejama, rješenjima koje nude’, dodao je.

Maras nije za kažnjavanje nedolaska zastupnika na glasanje, već za uvođenje rigoroznijih metoda. ‘Imamo mogućnost evidencije, koliko je tko bio prisutan i na odborima… Nadam se da Zakon neće definirati da je rušenje kvoruma – kažnjivo. Ja ću rado uložiti novce da srušim kvorum’, rekao je.

10:30 Iz Kluba Mosta čuje se dernjava, Ivan Kovačić se dere na stranačke kolege, vjerojatno jer nisu stigli na vrijeme na sjednicu Odbora za zakonodavstvo, javlja N1.

10:18 Zastupnici SDP-a otišli su s Odbora za Ustav na sastanak kluba zastupnika SDP-a pa je navedeni odbor ostao bez kvoruma, jer nema dovoljno zastupnika Mosta i HDZ-a, piše Dnevnik.hr.

10:00 Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspravljao je na sjednici o kažnjavanju zastupnika s 500 kuna zbog nedolaska na glasovanje u sabornicu. Usvojeno je da će se neopravdan izostanak u Saboru kažnjavati, izvjestila je reporterka Nove TV.

 

Sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena je jer se jutros nisu pojavili predlagatelji zakona iz Mosta. Stigao je samo Ivan Kovačić, koji je predstavio Zakon o financiranju političkih stranaka. Nakon što je SDP rekao da se taj zakon ne bi trebao donositi po hitnoj proceduri, sastanak je završio. Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković morao je odgoditi sastanak jer se osim Kovačića nisu pojavili ostali Mostovi predlagatelji zakona, javlja N1.

Na pitanje novinara zašto se nisu pojavili Mostovi predlagatelji zakona, Kovačić je kazao kako je i on sam jučer tek u 18 sati dobio SMS da se jutros u pola 9 održava Odbor za zakonodavstvo. Zbog toga pretpostavlja da nisu stigli doći jer su bili kasno obaviješteni o sjednici.

‘Ja sam bio predlagatelj Zakona o financiranju političkih stranaka na Odboru za zakonodavstvo, a najvjerojatnije, kako sam i ja sinoć tek dobio poruku, evo, sinoć u 18.22, najvjerojatnije je da je netko bio kod kuće i nije vidio poruku. Kasno smo obaviješteni o održavanju Odbora za zakonodavstvo. Pretpostavljam da osoba koja je trebala biti izlagatelj zbog toga nije došla’, kazao je Kovačić, piše N1.

Komentiraj