Na inicijativu predsjednika SDP-a Davora Bernardića, predsjednik saborskog Odbora ua unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić sazvao je sjednicu Odbora. Cilj sjednice je, kaže Ostojić, ozbiljan kolaps koji je nastao na području Splita za vrijeme velikih požara.

“Svi su napravili svoj dio posla, branili, ali se ne smije dogoditi improvizacija. Građane zanima sigurnost, a ne tko je morao i kad intervenirati. Treba se jasno dogovoriti kako se ovo ne bi ponovilo”, rekao je Ostojić.

Dodao je da smatra da je rješenje problema u prevenciji. “Požari se ne gase ljeti, to se rješava preventivno zimi. Svi su dužni napraviti svoj dio posla, ne može se dozvoliti da se hidranti ne mogu otvoriti, sramotno je da su ljudi granama branili svoje kuće. Cilj je ove tematske sjednice da se takve stvari više ne dogode”, napomenuo je.

Naglasio je kako oni u Odboru moraju identificirati problem. “Zašto inspekcijske službe nisu utvrdile razlog zbog kojeg nije aktivirana cvilna zaštita i na to treba reagirati. Odbor treba napraviti sve da se ovo ne ponovi. Nova bura može donijeti nove izazove. Krizno komuniciranje je istaknuto kao problem, to je izuzetno važno. Važna je komuninikacija i prema građanima i turistima kako se ne bi ponovila situacija kakvu smo imali”, zaključio je, prenosi N1.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je da se sazove izvanredna sjednica Sabora kako bi se imenovao novi ministar obrane i da se radi na izmjenama Zakona o vatrogastvu.

“Predsjednica i premijer se natječu tko više voli ministra Krstićevića, a on se ponaša kao uvrijeđena mlada. Dao je neopozivu ostavku, zato se zove neopoziva jer nije opoziva”, rekao je Bernardi.

Dodao je da ga ova situacija podsjeća na Agrokor. “To je farbanje trule jabuke. Ovaj je slučaj skrenuo pažnju na probleme u vatrogastvu. rebamo se zapitati je li decentralizacija napravila dobar posao. U Zagrebu je najbolja oprema, a u Dalmaciji je opasnost najveća… Nadalje, treba raditi na preventivi, požarne puteve bi trebale financirari jedinice lokalne samouprave, ali zašto to ne bi radile Hrvatske šume? Imamo sustav razvijen po svjetskim standardima, Sustav rane detekcije požara, i ne koristimo ga”, rekao je Bernardić.

Komentiraj